‘Hier sta ik’van Luther in hedendaagse jas

MIDDELBURG – Zes meter boekenplank, dat is het decor,  en acht inktpotten. Kees  van der Zwaard heeft gekozen voor een zogenaamde raamvertelling. Een hedendaagse. Een persoon uit het heden kijkt naar Luther. Iemand die graag net zo bevlogen en radicaal wil zijn als Luther, maar er langzamerhand achter komt dat Luther ook een gewoon mens was. Het is niet zo moeilijk om in het stuk Luthers centrale vraag te herkennen: hoe krijg ik een genadige God? Het toneelstuk zit vol met ‘bruggen’ tussen verleden en heden.

Het stuk over Luther werd geschreven in opdracht van de Evangelisch Lutherse gemeente in Utrecht, die vierhonderd jaar bestond. De opdracht aan theatermaker en theoloog Kees van der Zwaard was om op een nieuwe manier naar het Luthers erfgoed te kijken. Het moest worden doordacht op zijn actualiteit. En de opdracht moest niet iets eenmaligs opleveren, maar een product waar anderen ook iets aan kunnen hebben. Een voorstelling die past in dit Lutherjaar! Een theaterstuk dat uitnodigt om op een nieuwe manier kennis te maken met Maarten Luther!

KEES VAN DER ZWAARD (1962) is van huis uit theoloog. Hij werkt sinds 1998 freelance als schrijver en theatermaker. Hij speelde tot nu toe 10 zelfgeschreven solo-voorstellingen, variërend van een toneelmonoloog tot kleinkunst. Zijn laatste solo-voorstellingen zijn Hier sta ik – dansen en vechten met Maarten Luther en Alzh…enzo…

Kees van der Zwaard schrijft toneel voor anderen. O.a. AF – terug naar Srebrenica, gespeeld door Cees Geel. Als schrijver/regisseur maakte Kees o.a. Nie swart nie wit nie, een theaterproject met jongeren uit Culemborg en Manenberg (Zuid-Afrika); jouw land, mijn land over het conflict tussen Israël en Palestina, en Circus 4 en 5 mei, over herdenken en herinneren.

Datum: 29 september, 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)

Plaats: Hoeksteen, Roozenburglaan 22, Middelburg

Toegang: gratis (vrijwillige bijdrage wordt gevraagd)

Nieuwe Kerk Gemeente Middelburg (PKN)

Taakgroep Vorming en toerusting

Contactpersoon: W vd Lee, wvdlee@gmail.com, tel 06 20498467