De herbouwde kerk in Hoek

Hoe de kerk van Hoek uit de as herrees

HOEK – RTV Scheldemond maakte in de serie Orgels van Zeeland een reportage over de kerk van Hoek, de kerk die zo’n bewogen historie heeft en als een feniks uit de as herrees.

Wie herinnert het zich niet, die rampzalige Nieuwjaarsochtend van 2015, toen een hevige brand het kerkgebouw van Hoek verwoestte. Slechts een deel van de toren bleef gespaard. Samen met onze classispredikant Arie van der Maas, destijds predikant van Hoek, deed de Protestantse Gemeente er alles aan om weer een nieuw, mooi en functioneel kerkgebouw te krijgen. En dat is gelukt, zo vertelt kerkrentmeester Ko Dieleman aan Jan Rubbens van RTV Scheldemond, de kerk fungeert als belangrijk centrum voor allerlei activiteiten. Sinds kort kerken ook de protestantse gemeenten van Sluiskil-Philippine-Sas van Gent in de mooie nieuwe kerk van Hoek en Dieleman verwacht dat deze gemeenten op termijn ook zullen samengaan.

Niet alleen het gebouw is indrukwekkend, ook het orgel heeft inmiddels al een behoorlijke naam opgebouwd. Dit digitale kerkorgel kan via een computer het geluid van beroemde kerkorgels laten horen, zo demonstreert Tim van Elderen in de reportage. Hij laat het geluid horen van een ‘gewoon dorpskerkorgel’, en bespeelt daarna het orgel met het geluid van het kerkorgel van Kahn.

Kijk en geniet van deze reportage!