Holy Hits Rutger Mauritz

Holy Hits: de top 5 van … Rutger Mauritz

GOES – Rutger Valentijn Mauritz (1980) uit Goes is cantor van de 45-jarige Maria Magdalena Cantorij in Goes. Hij stelde voor ons zijn persoonlijke Top 5 samen van Holy Hits.

1

Andrea Gabrieli, Maria Magdalene: Dit gezongen evangelie bezingt de frase uit Paas-evangelie waarin Maria Magdalena en de andere Maria het graf bezoeken en constateren dat de steen verdwenen is en de engel hen zegt dat Hij niet hier is, maar is opgestaan en is voorgegaan naar Galilea… Een motet wat eigenlijk standaard op het feest van Pasen in Goes wordt gezongen.

2

Psalm 104 – St George’s Chapel Choir (Prince Philip’s Funeral). De ‘hernomen versie’ van psalm 104 van William Lovelady verdient een bijzondere plek in de canon van de kerkmuziek. Deze psalm was oorspronkelijk onderdeel van een groter werk een cantate die in opdracht van wijlen prins Philip werd vervaardigd. Bij zijn bijzetting in St. Georges Chapel in Windsor werd een ‘uitgeklede versie’ voor vier zangers en orgel ten gehore gebracht. Deze Pinksterpsalm neemt een bijzonder plek in omdat dit de psalm is waar mens en dier, flora en fauna gelijkgesteld zijn en samen als één schepping worden opgeroepen de maker en schepper te loven.

3

Hugo Distler—Wachet auf ruft uns die Stimme, (op. 12, no. 6i): Eén van de mooiste ‘wake-up calls’ uit het verleden. Het koraalmotet van Hugo Distler, die helaas niet bestand bleek tegen de druk van de nazi’s en bijzonder vroeg de dood vond in de leeftijd van 34 jaar. Zijn stijl en werken worden als bijzonder vernieuwend gezien, maar herbergen ook klassieke stijlen, zoals die van de componist Heinrich Schütz. De uitvoering is van Andrea Walker en Carolyn Craig (sopraanpartijen), Evanna Lai (alt), Elliot Cramer (tenor), Sean Rodan en Chris Talbot (baspartijen). Dirigent is Aaron Tan. De muziek werd opgenomen in de Episcopale kerk van Yale.

4

Arvo Pärt – Da Pacem Domine (2004): Een gebed wat (helaas) nog elke dag nodig is om te bidden, en ook een aansporing om de vrede na te jagen…
Arvo Pärt schreef dit motet voor Jordi Savall en het werd voor het eerst uitgevoerd tijdens de herdenking van de aanslagen op de treinen in Madrid in 2004.

5

Laat ons de Heer lofzingen – Nederland Zingt: Een van de vele van oorsprong Duitse liederen die bijzonder succesvol zijn overgezet naar het Nederlands door de dichter Ad den Besten. Een goede dichter kan naast een goede vertaling ook iets van de diepgang van het oorspronkelijke lied tevoorschijn brengen. Gezang 409 vers 1 en 5 klinken vanuit de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.