Holy Hits: de top 5 van … Tim Bouwsma

VLISSINGEN – Tim Bouwsma uit Vlissingen vond het een uitdaging om voor ons een eigen Top 5 samen te stellen van Holy Hits.

,,Even voorstellen. Ik ben Tim Bouwsma (1980) uit Vlissingen en ben in het dagelijks leven werkzaam als adviseur stedelijk water, klimaatadaptatie en asset management bij een ingenieursbureau. Op de zondagen ben ik actief als organist in diverse kerken in de regio Walcheren en Zuid- Beveland.

Een spannende vraag om vijf ‘Holy Hits’ te noemen voor de nieuwsbrief. Wie ben ik om daar iets van te kunnen en mogen vinden? Er is zoveel moois. Door vijf ‘hits’ te kiezen valt er ook veel muziek af, die ook best een top vijf notering mag hebben. Mag je religieuze (kerk)muziek wel ‘hits’ noemen? Over smaak valt misschien nog te twisten, over persoonlijke voorkeuren al minder. De vraag ligt er…. met enige aarzeling onderstaand mijn lijstje.”

1

Miserere mei, Deus: Het miserere mei is een psalmcompositie van Gregorio Allegri bij psalm 51. Het wordt gezongen door een polyfoon koor en een gregoriaans koor. De groepen zingen afwisselend gregoriaanse en polyfone zettingen van de psalmtekst. Een boetepsalm. Boeten… betalen, fouten vergoeden, maar ook heel maken en goedmaken.

2

Erbarme Dich, mein Gott: Het is wellicht de meest bekende aria uit de Mattheus-Passion van J.S. Bach. De aria volgt direct op de verloochening van Jezus door Petrus. Ontferm U, Heer, Mijn God, omwille van mijn tranen. Zie toch, hart en ogen wenen bitter om U. Aangrijpende en uitnodigende muziek.

3

Sanctus: In 2002/2007 componeerde Yves Castagnet de vierdelige mis Salve Regina voor koor, solisten en twee orgels. Het werk is geïnspireerd op en geschreven voor de kerkruimte en liturgische praktijk in de Notre Dame te Parijs. De heiligheid van God wordt verklankt door een grootse toccata gespeeld op het hoofdorgel. Het koor zingt (onder begeleiding van het koororgel) krachtige acclamaties (toejuichingen). Heilig, heilig, heilig de Heer, de God der hemelse machten. Vol zijn hemel en aarde van uw heerlijkheid. Hosanna in den hoge. Gezegend Hij die komt in de Naam des Heren. Hosanna in den hoge. Ergens hoop ik dat dit ‘Heilig’ zal klinken tijdens de her-ingebruikname van de kathedraal.

4

Symphonie-Passion: Tijdens een tour door de VS concerteerde Marcel Dupré op het orgel van de John Wanamaker Department Store in Philadelphia. Hij improviseerde daarbij op thema’s die door het publiek werden aangereikt. Deze improvisatie werkte Dupré later uit tot zijn Symphonie-Passion, waarbij de vier delen muzikaal het leven van Jezus vertellen: ‘Le monde dans l’attente du Sauveur’ (De wereld wacht op de Verlosser), ‘Nativité‘ (Geboorte), ‘Crucifixion’ (Kruisiging) en ‘Résurrection’ (Opstanding).

5

Een Vaste burcht is onze God: Ongetwijfeld het meest bekende lied van Maarten Luther. Het betreft een vrije bewerking van psalm 46. Het gaf Max Reger de inspiratie om een monumentale koraalfantasie te schrijven. Hoewel de omstandigheden anno eind 2021 ons (als kerk) momenteel “een toontje lager laten zingen” hebben psalm 46 en dit lied een bemoedigende klank. De dichter zingt een loflied op de HERE als de Toevlucht van Israël en Jeruzalem in de crisis van de tijd. Het is een lied waarin een krachtig Godsvertrouwen doorklinkt. Al staat de aarde te trillen op haar grondvesten, al worden we verschrikt door het rumoer van de geschiedenis, toch vrezen we niet: De HERE, de God van Jakob is met ons! God is ons een toevlucht. Dát is het wat de toonhoogte van dit lied bepaalt.