Holy Hits: de Top 5 van … Willem Staat

NIEUW-EN SINT JOOSLAND – Deze week komt de Top 5 van Holy Hits uit Nieuw- en Sint Joosland. Heeft u zelf ook een top 5 van favoriete Holy Hits, stuur ‘m naar ons: gelovenindedelta@gmail.com zodat iedereen kan meegenieten.

Even voorstellen. Ik ben Willem Staat (1955) uit Nieuw- en Sint Joosland en voer samen met Margreeth Ernens de redactie van de classicale website gelovenindedelta.nl

Mijn 5 Holy Hits  komen achtereenvolgens uit Nederland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk en Zuid-Afrika. Hoe dieper je erin duikt, hoe meer je er achter komt dat de wereldkerk bol staat van duizenden manieren om de Schepper en Verlosser de lof toe te zingen.

1

‘Ik voel de winden Gods vandaag’. Dit lied van Kees Boeke (gezongen door Arie van Enk) behoort tot de geliefdste in de Doopsgezinde gemeenten. Het is een gevoelig aanstekelijk gezang, een genot om te zingen en/of naar te luisteren.

2

‘Den blomstertid nu kommer’ is lied nr 199 in het Svenska Psalmboken. Van dit lied krijg ik een blij gevoel. Het gaat over de tijd van de oogst, wanneer het volop zomer is, de vogels luid hoorbaar zijn en de mens gedreven wordt tot het zingen van Gods lof.


3

Via Vitae is een beroemd koor met leden uit heel Noorwegen. Ik kies voor het lied ‘Salige vissheit’, dat in Nederland bekend werd in de vertaling ‘Volle verzeek’ring Jezus is mijn’ van Johannes de Heer. De opname is van een nachtelijk optreden in juli in de Pedersöre kerk in het Finse Jacobstad. Het is daar dan licht door de Middernachtzon.


4

Vespers Notre Dame. Hier keek ik vaak rechtstreeks naar, vooral vanwege het rustgevende gevoel dat de lofzang altijd voortgaat over de wereld, wat je vanuit Parijs dagelijks kon beleven. Ik kies voor de vespers van 15 april 2019. Kort nadat de laatste noten klonken, sloegen de vlammen uit het gebouw.

5

Joyous celebration. Dit beroemde Zuid-Afrikaanse gospelkoor ontstond in 1994 kort na de afschaffing van de Apartheid. Het optreden is een afwisseling van welluidende klankexplosies en ingetogen gezang en een bruikbaar medicijn tegen sombere gedachten.