IZB-voorman en oud-predikant Herkingen ds Wiegeraad overleden

HERKINGEN – Ds B.J. Wiegeraad, oud-predikant van de hervormde gemeente Herkingen en voorman van de Inwendige Zendingsbond, is dinsdag 19 oktober 2021 op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Veenendaal overleden.

Bastiaan Jan Wiegeraad werd op 19 april 1935 in Montfoort geboren. Hij studeerde theologie in Utrecht en in Göttingen. In 1960 werd zijn eerste gemeente hervormd Herkingen. Naast zijn predikantschap hield hij zich op Goeree-Overflakkee bezig met evangelisatieactiviteiten door leiding te geven aan jongeren die in de zomer naar het strand bij Ouddorp kwamen. Hij ging in Ouddorp tevens voor in kerkdiensten voor toeristen.

IZB

Ds B.J. Wiegeraad.

Deze activiteiten vormden voor het bestuur van de IZB (Inwendige Zendingsbond, de vereniging voor zending in Nederland, behorende bij de Protestantse Kerk in Nederland) aanleiding om ds Wiegeraad aan te stellen als eerste predikant-directeur van de organisatie voor zending in Nederland. (1965 – 1973). Zijn werk bestond uit het bezoeken van evangelisatiegemeenten, de vorming van mensen, het bekendheid geven aan het werk van de IZB en de stichting van een boekhandel. De predikant behaalde daarvoor een diploma voor boekverkoper.

De organisatie binnen de Protestantse Kerk omschrijft op haar website ds Wiegeraad, als de ‘founding father’ van de IZB.

Vanaf 1973 stond ds Wiegeraad in de Adventkerk in Amersfoort, waar hij zich onder meer bezig hield met gemeenteopbouwwerk. Vervolgens diende hij in De Bilt (1981) en Reeuwijk (1993). Daar kreeg hij problemen met zijn gezondheid, dus ging hij in 1997 met vervroegd emeritaat. Hij bleef ambtelijke bijstand verlenen in Loosduinen, Bodegraven, Krimpen aan de Lek, Linschoten en Elst (U). In 2005 verhuisde hij naar Veenendaal. In november 2020 stond hij zestig jaar in het ambt.

Licht en Uitzicht

Van 1990 tot 2000 presenteerde ds Wiegeraad het radioprogramma ‘Licht en Uitzicht’ voor de EO. Hij bleef nauw betrokken bij de IZB, onder andere via zijn werk voor het tijdschrift voor ouderenpastoraat ‘Licht in de avond’ (het huidige Lichtspoor). Ook is hij een tijd voorzitter geweest van de Bond tegen het vloeken. In 1991 promoveerde ds Wiegeraad op een dissertatie over de hervormd-gereformeerde voorman Hugo Visscher, ‘een calvinist op eigen houtje’, wiens oorlogsverleden veel stof had doen opwaaien. Verder verschenen van hem onder meer enkele Bijbelstudies in boekvorm. In 1998 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.