Jan Zwemer uitgeroepen tot topraadslid

NIEUW- EN SINT JOOSLAND-  Jan Zwemer uit Nieuw- en Sint Joosland is uitgeroepen tot topraadslid.  Hij staat in een rijtje van negen lokale politici die in het kerstnummer 2017 van Elsevier worden gelauwerd. Dat gebeurt omdat Jan als lid van de raad van de gemeente Middelburg  de patstelling wist te doorbreken rond de beoogde redding van de Oostkerk in de Zeeuwse Oostkerk.

De redding van de 450 jaar kerk kwam in gevaar toen gedeputeerde staten van Zeeland besloten om niet langer geld vrij te houden voor het behoud van het bedehuis, dat als enige pand in Middelburg staat vermeld in de Unesco top 100 van Nederlandse monumenten. Door de afwijzende houding van GS, dreigde er ook geen steun te komen van de Middelburgse gemeenteraad. Jan slaagde erin het reddingsproces weer op gang te krijgen.

Intussen hebben Provincie Zeeland en Gemeente Middelburg beide een half miljoen euro toegezegd. De Protestantse Gemeente Middelburg (PGM) had eerder al een bruidsschat van dezelfde omvang aangeboden, wegens het onttrekken van de kerk aan de eredienst.

Raadslid Jan Zwemer is docent ethiek en pedagogiek aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen.  Hij is verder onder andere preses van de kerkenraad van de Protestantse gemeente in Nieuw- en Sint Joosland. Bovendien is hij betrokken bij de opbouw van het Stadsklooster in het Simpelhuys in Middelburg en bij de organisatie van de wekelijkse vespers in de Oostkerk. Die worden vanaf 15 januari 2017 gehouden in het Simpelhuys.