Kerk Hansweert is verkocht

door Wim Staat
HANSWEERT – De Protestantse kerk van Hansweert is verkocht aan een particulier. De laatste dienst wordt zondag 29 september 2019 gehouden. Dan zal Erik Tramper voorgaan, de eigen pastor van Protestantse gemeente Hansweert-Schore. Dat is bevestigd door kerkenraadsvoorzitter Jan Zwemer.

Protestantse kerk Hansweert

De nieuwe eigenaar is van plan het aanzicht van de kerk zoveel mogelijk intact te  laten. In het gebouw komen drie wooneenheden. Een deel wordt ingericht voor het houden van bijeenkomsten. Daarbij gaat  het om het sluiten van huwelijken en het geven van presentaties.
De verkoopovereenkomst is het sluitstuk van een lang proces. Dat begon in maart 2014 toen de gemeente beide kerkgebouwen te koop aanbood. Het was de bedoeling om de diensten dan voort te zetten in het gebouw dat niet van de hand zou gaan. In 2018 sprong een bod op de kerk van Schore af. De kerkenraad besloot daarna om alleen het bedehuis in Hansweert nog in de verkoop te zetten.
Het afspringen van de verkoop in Schore leidde tot het aftreden van twee kerkenraadsleden. De classis vulde  de raad toen aan met twee externe leden. Onder hen was dus Jan Zwemer, die tijdelijk als preses fungeert en ook lid is  van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Nieuw- en Sint Joosland.

Kerk Schore

Kerk Schore (situatie 24 april 2010)

Het besluit om alleen de kerk van Hansweert nog in de etalage te zetten heeft te maken met het feit dat er in Schore maar één bedehuis is terwijl Hansweert er twee telt. In dat dorp staat namelijk ook de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk is. Dit betekent dat ook de komende jaren in beide dorpen mensen samen komen in erediensten. In de rooms-katholieke kerk van Hansweert worden regelmatig oecumenische diensten gehouden, waaraan dus ook leden van de Protestantse gemeente deelnemen.

RK Kerk Hansweert

Zwemer erkent dat het afstoten van een kerkgebouw hoe dan ook een pijnlijk proces is. ,, Wij zijn niet blij met de verkoop. Met pijn is de handtekening onder de acte geplaatst. We zijn wel blij met het feit dat deze stap nu is gezet en ook met het klimaat waarin we tot dit besluit, ook met de gemeente, zijn gekomen. We denken dat dit een belangrijke stap is in een zelfstandig voortbestaan van de gemeente Hansweert/Schore. Nu willen we  de aandacht vooral leggen op de diaconale- en pastorale activiteiten: het omzien naar elkaar en dat in en met onze dorpen.”

Zie ook: Kerk Schore blijft in principe open