Kerk Sas van Gent gered

SAS VAN GENT – De restauratie van de Maria Hemelvaartkerk in Sas van Gent kan mogelijk dit jaar nog beginnen. Dat meldt Harmen van der Werf in de Provinciale Zeeuwse Courant van 3 juni 2017. De redding van bijzonder beeldbepalende Rijksmonument leeg in mei nog schipbreuk te lijden, toen een meerderheid van de gemeenteraad Terneuzen niet akkoord dreigde te gaan met het verlenen van een subsidie van twee ton. Donderdag 1 juni bleek dat de raad met 20 tegen 7 stemmen toch akkoord ging.

De kerk, die in 2012 aan de eredienst werd onttrokken torent namelijk dominant uit boven de rest van de bebouwing. De stichting in Sas van Gent die voor het behoud ijvert wil het bedehuis restaureren en er een nieuwe bestemming voor zien te vinden.

Mogelijke afbraak van dit gebouw zou in meerdere opzichten een schok betekenen voor Zeeland. In de eerste plaats zou het silhouet niet meer bepaald worden door een kerktoren die naar boven wijst. In de tweede plaats betreft dit een rijksmonument en in de derde plaats zou het een onvoorstelbaar gat slaan in het centrum van Sas van Gent, dat toch al niet rijk is aan karakteristieke gebouwen.

De kerk is gebouwd naar een ontwerp van Joseph Cuypers, een zoon van de beroemde Pierre Cuypers. Net als zijn vader bouwde Joseph een groot aantal rooms-katholieke bedehuizen, waaronder de katholieke Sint Bavokerk in Haarlem.