Kerkelijk werker Mathilde Meulensteen gaat aan de slag in ‘s Heer Hendrikskinderen

VLISSINGEN – Kerkelijk werker Mathilde Meulensteen uit Vlissingen maakt per 1 maart 2023 de overstap naar de Protestantse gemeente ’s Heer Hendrikskinderen. Mevrouw Meulensteen was parttime werkzaam in de Protestantse gemeente Het Vierhuis, en dan vooral in Nieuwdorp, en daarnaast in Oudelande.

Mathilde Meulensteen.

Mevrouw Meulensteen (15 juni 1973) studeerde maatschappelijk werk, ouderenwerk en theologie aan de Leidse Hogeschool. Daarna werd ze projectmedewerker diaconaal maatschappelijk activeringswerk. Van 2002 tot 2007 was zij voor de landelijke Protestantse Kerk in Nederland gemeente adviseur voor de classis West-Brabant.  Verder was zij ruim een jaar dorpskerkambassadeur voor Zuid-Nederland.

In 2007 werd ze kerkelijk werker in Heinkenszand. Daar kwamen in 2015 Oudelande en Het Vierhuis bij. In 2017 stopte haar werk in Heinkenszand. SVRZ trok haar eind 2021 aan als geestelijk verzorger om in de locatie Borsele parttime aan de slag te gaan.

Al die banen betekenden dat ze de laatste jaren verschillende petten op had: 8 uur werkzaam in het Vierhuis, 8 uur in Oudelande en 4 uur als geestelijk verzorger. ,,Nu krijg ik één dorp, dat is het mooie. Het is ook eenvoudiger natuurlijk’’, zegt Mathilde daarover.

Gelukt

Terugkijkend op haar periode in Het Vierhuis vindt ze het vooral mooi dat het is gelukt om met elkaar een nieuwe gemeente te vormen. ,,Het was wel ingewikkeld natuurlijk, omdat ik daar maar acht uur werkte, en dat is complex met vier dorpen. De fusie tot Het Vierhuis tussen ’s Heer Arendskerke, Lewedorp, Borssele en Nieuwdorp in september 2021 was een proces van jaren. Oudelande was een stuk overzichtelijker, daar was ik heel anders bezig. Het leuke daar is dat er een kleine, maar krachtige kerkenraad is met veel doorzettingsvermogen. Er zijn niet zoveel kerkgangers helaas, maar het lukt daar allemaal wel om samen kerk te zijn. Ik ben daar met van alles bezig geweest, ook met activiteiten voor het dorp. En Oudelande heeft veel enthousiaste vrijwilligers in de gemeente. Dat contact met de kerkenraad van Oudelande zal ik missen, maar in ’s Heer Hendrikskinderen wil ik hetzelfde opstarten.’’

Ze vindt het jammer dat ze haar werk als dorpskerkambassadeur niet lang heeft kunnen doen. ,,Dat was gewoon niet te combineren met mijn gezin om door heel Zuid-Nederland te werken vanuit Utrecht. Ik deed dat met heel veel plezier, je maakt verbinding met het dorp en dat is toch heel iets anders dan een gemeente in de stad. Dat saamhorigheidsgevoel zie je ook in Oudelande, daar houden ze het vol door kracht.’’

Predikant gezocht

De PG ’s Heer Hendrikskinderen zocht aanvankelijk een predikant, die ook in het dorp wilde wonen. Mathilde reageerde toch op de vacature en uiteindelijk vroegen ze haar of ze beschikbaar was. ,,De kerkenraad besloot daarna tot aanstelling, en moet nu allerlei dingen regelen, omdat de protestantse gemeente mijn werkgever wordt. Dat is dus anders dan bij een predikant. Er wordt nu preekconsent en sacramentsbevoegdheid voor ’s Heer Hendrikskinderen voor mij aangevraagd bij de classis Delta. Ik ga daar 22 uur per week werken.’’

Op 26 maart wordt Mathilde in de PG ’s Heer Hendrikskinderen als ouderling bevestigd door Delta-classispredikant Arie van der Maas. ,,Omdat ik ouderling wordt, krijg ik een plaats in de kerkenraad, waardoor ik volledig aan de slag kan in ’s Heer Hendrikskinderen.’’ Mathilde volgt in ’s Heer Hendrikskinderen ds Max Staudt op, die in augustus 2021 met emeritaat ging en naar Texel verhuisde.