Kerken open op Monumentendag

Hieronder berichten van kerken die open zijn tijdens Open Monumentendag 2017. Nieuwe berichten worden hieronder desgewenst toegevoegd. Die kunt u inzenden via webredactie@protestantszeeland.nl

 

 

Kerk Ritthem

Kerk Ritthem. © foto Wim Staat

RITTHEM – Ook dit jaar is de kerk van Ritthem weer opengesteld op de landelijke Open  Monumentendag op zaterdag 9 september. De kerk is te bezichtigen van 10.00 uur tot 17.00 uur. Als landelijk thema is dit jaar gekozen: “Boeren, burgers en buitenlui”, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met deze drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats.

 

Boekenmarkt in Kleverskerke

KLEVERSKERKE – De Protestantse kerk in Kleverskerke is tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september van 10.00-16.00 uur open voor bezichtiging.

Tevens  is er een grote 2e hands boekenmarkt in de kerk.  De opbrengst daarvan  is volledig bestemd voor het Walcherse ZWO-project dat door veel PKN kerken wordt ondersteund. Een project in Pakistan voor voedselzekerheid en hulp aan gehandicapte kinderen.

Voor informatie kunt u bellen met Petra van den Berge 0613167690

Exposities en zang in OLV-kerk

OLV-kerk Vlissingen. © foto Wim Staat

OLV-kerk Vlissingen. © foto Wim Staat

VLISSINGEN – De Onze Lieve Vrouwe Kerk in Vlissingen is zaterdag tijdens Open Monumentendag te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur.

In 1910 ging de eerste paal de grond in voor de bouw van de Katholieke Kerk aan de Singel en na een voorspoedige bouw werd de kerk in 1911 gewijd. In 1936 werd het kerkgebouw flink uitgebreid o.l.v. architect J. van Velsen uit Haarlem. Op zondag 29 januari 1939 werd de vernieuwde kerk weer in gebruik genomen. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw flink beschadigd door zeventien voltreffers in de nacht van 1 op 2 november 1944. De daaropvolgende inundatie bracht nog meer schade toe. In 1945 werd het kerkgebouw weer in gebruik genomen.

Hoewel geen rijksmonument, is de kerk aangemerkt als cultuurbepalend gebouw. Op dit moment worden er concrete plannen ontwikkeld om het kerkgebouw te kunnen behouden voor de katholieke gemeenschap van Vlissingen. Daarover is een kleine expositie ingericht die u kunt bezichtigen.

Ook is er een expositie ingericht met kerkelijke gebruiksvoorwerpen uit het rijke bezit van de parochie. Daaronder bevinden zich ook de twee recent gerestaureerde vaandels van de heiligen Maria en Franciscus. Daarnaast zijn er optredens van de koren Melody uit Zegge en Te Quiero uit Vlissingen. Zangkoren Melody treedt op om 12.00 en 13.00 uur, terwijl de optredens van Te Quiero zijn voorzien om 14.30 en 15.30 uur. Deze duren tussen de 20 en 30 minuten.