Kerk Schoondijke

Kerken voorlopig open

Kerk Breskens. © foto Wim Staat

BRESKENS – De kerkgebouwen van de Protestantse Gemeenten van Breskens, Waterlandkerkje, Groede en Schoondijke worden in ieder geval tot en met 2018 gebruikt voor het houden van diensten. Daar verandert de voor dat jaar geplande samenvoeging van de gemeenten voorlopig niets aan, zo meldt dominee Derk Blom in de editie Zeeuws Vlaanderen van de Provinciale Zeeuwse Courant van 11 oktober 2017.

De bedehuizen in Schoondijk en Breskens zijn eigendom van de gemeente. Het godshuis in Waterlandkerke is in het bezit van de Stichting Oude Zeeuwse kerken en dat van Groede van Stichting Grote Kerk Groede.

Kerk Schoondijke. © foto Wim Staat

De kerkelijke gemeenten zijn terughoudend in het zich terugtrekken uit woonplaatsen. Is de kerk eenmaal verkocht, dan worden vaak toch diensten gehouden in bij voorbeeld het dorpshuis. Dominee Blom zegt dat compleet vertrek meestal leidt tot minder kerkbezoekers: ,,Voor de voetbal of de boodschappen rijden mensen probleemloos naar een naburig dorp, maar voor een kerkdienst willen mensen blijkbaar dicht bij huis blijven.”