Kerknieuws Zeeland week 7 2017

Kerk & Staat

OLV-kerk Vlissingen

VLISSINGEN – Op initiatief van de Vlissingse raadsleden Lilian Janse (SGP) en Coen van Dalen (ChristenUnie) brengt burgemeester Bas van den Tillaar vrijdag 17 februari 2017 een bezoek aan zes kerken in de gemeente. Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Het gaat om de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel,  de Zuidpoort Christen Gemeente aan de Voltaweg,  de Sint Jacobskerk (PKN) aan de Oude  Markt, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan  De Lannoystraat,  de Marnixkerk aan het Marnixplein (Gereformeerde Gemeente) en de Advent Kerk Zeeland (Zevende-dags Adventisten) aan de Kerklaan. De laatste twee bedehuizen staan in West-Souburg. Behalve de genoemde kerken bezoekt  Van den ook ontmoetingscentrum De Herberg aan het Bellamypark.

De burgemeester gaf in 2016 bij zijn aantreden te kennen de samenleving tot in de haarvaten te willen leren kennen. Beide raadsleden vinden de bezoeken heel goed passen in die doelstelling, zo meldt de krant.

Koningskerk

Groter kerkgebouw

De PZC maakte ook melding van de plannen van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Goes om het kerkgebouw uit te breiden. Volgens scriba Jan Dekker is de uitbreiding nodig om ruimte te kunnen bieden aan de nevenactiviteiten van de kerkgemeente. Het gaat dan om ontmoetingsmorgens voor ouderen en catechese. Het kerkgebouw staat aan de Nassaulaan en draagt de naam Koningskerk.

Herstelden naar Goes

Omdat de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) Kruiningen  uit haar jas groeit is besloten vanaf 9 april wekelijks kerkdiensten te verzorgen in het Goese Calvijncollege. Dat meldt de PZC.  De gemeente vertoont de laatste jaren groei en telt nu ongeveer 450 leden, vertelde Jos van Damme aan de krant. De gemeente kiest besloot bewust niet tot een kostbare uitbreiding van het gebouw in Kruiningen, zo wordt gemeld. De HHG kiest voor diensten in Goes omdat er intussen tachtig leden ten westen van het Kanaal door Zuid-Beveland wonen. Het is de bedoeling dat voorgangers die in Kruiningen preken op dezelfde zondag ook in Goes zullen voorgaan. De diensten in het Calvijn College vallen voorlopig onder de verantwoordelijkheid van de kerkenraad in Kruiningen. Volgend jaar volgt een evaluatie over de uitbreiding van de diensten.

Nog een half miljoen nodig voor Oostkerk

MIDDELBURG – Om de Oostkerk in Middelburg te kunnen exploiteren is behalve de al in het vooruitzicht gestelde 1,5 miljoen euro nog eens een half miljoen nodig. Daartoe wordt een crowdfundingsactie  op touw gezet, zo meldde vrijdag Omroep Zeeland. Dat zei gedeputeerde Ben de Reu  van de provincie Zeeland vrijdagmiddag in de Statencommissie Economie.

Voor onderhoud en exploitatie van de Oostkerk is 1,5 miljoen euro op toegezegd. De Protestantse Gemeente Middelburg, de provincie Zeeland en de gemeente Middelburg leggen elk een half miljoen op tafel.

Nadat Vereniging Hendrick de Keyzer zich als beoogd beheerder terugtrok is de Nationale Monumenten Organisatie (NMO) aangezocht. Die heeft berekend dat  de restauratie 2 miljoen zal kosten.