Kerstengelen gezocht

OOSTBURG – JOTA, Huis voor Ontmoeting en Inspiratie in Oostburg, en de Protestantse Gemeente de Verbinding (Schoondijke, Breskens, Groede, Waterlandkerkje) zetten dit najaar allebei een Kerstengelenproject op.

Hoewel het tamelijk vroeg is om over Kerstmis te praten, gaan JOTA en de Stichting DementieVriendelijkSluis nu al actief op zoek naar Kerstengelen. Een van de grote risico’s van de coronatijd is dat mensen vereenzamen. Velen zijn voorzichtig om ergens op bezoek te gaan of mensen te ontvangen. Anderen dragen verantwoordelijkheid voor mensen die zwak of ziek zijn. En dan kan het zomaar gebeuren dat er niemand is die eens een praatje komt maken.

Kleine attenties

Een Kerstengel is iemand die in de Adventsweken, de vier weken voor het kerstfeest, onopgemerkt elke week een kleine attentie bezorgt bij iemand, die dat nodig heeft. Als attentie valt te denken aan een mooie kaart, een gedicht of een klein cadeautje, dat past in de brievenbus of aan de knop van de voordeur. De Kerstengel bepaalt dat zelf, en bedenkt waarmee hij de persoon die is uitgekozen, kan verrassen. De Kerstengelen ‘vliegen’ vanaf de eerste Adventszondag, 29 november, elke week een keer langs hun adressen.

Om wie gaat het?

De mensen die een attentie ontvangen worden uitgekozen door de kerstengel. Het kan gaan om ouderen, (chronisch) zieken, mensen die te maken hebben met een gemis en dat in deze tijd extra voelen, of mensen die door de beperkende coronamaatregelen erg weinig anderen zien of spreken. Wit u bij het zoeken naar iemand voor wie u Kerstengel wilt zijn, ook denken aan mantelzorgers van mensen met dementie?

Kerstengelen houden onderling geheim naar welke adressen zij vliegen.

Kerstengel worden

Wilt u, wil jij ook Kerstengel worden? Meld je dan vóór 22 november aan bij JOTA via jota.oostburg@gmail.com of bij Stichting DementieVriendelijkSluis  via DementievriendelijkSluis@gmail.com. Schrijf ons bij wie en op welk adres je als Kerstengel tijdens de Adventsweken iets wilt bezorgen. JOTA maakt een overzicht van alle engelen en de te bezoeken adressen en houdt in de gaten dat er niet te veel engelen dezelfde persoon hebben gekozen. Voor er voor het eerst wordt gevlogen worden verdere instructies gegeven. Op deze manier kan in de weken voor Kerst licht gebracht worden in de soms donkere dagen van mensen.