Leen Moerland, voorzitter VKB, overleden

door Margreeth Ernens

THOLEN – Leen Moerland uit Tholen, voorzitter van de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer, afdeling Delta, is op Tweede Pinksterdag (29 mei) op 77-jarige leeftijd overleden. Ruim twee maanden terug kreeg hij een herseninfarct, waarvan hij weer wat opkrabbelde, maar op Hemelvaartsdag  werd hij opnieuw opgenomen op de spoedeisende hulp. Sindsdien verslechterde zijn toestand.

Leen Moerland.

Leendert Marcelis Moerland leefde voor zijn kerk, de hervormde gemeente van Tholen. Zijn passie voor kerk en God gaf hij handen en voeten door kerkvoogd te worden. Later, in 2010, werd hij ouderling kerkrentmeester van zijn gemeente. Daarnaast was hij jarenlang lid van het breed moderamen van de classis Zierikzee.

De VKB Delta (voorheen afdeling Zeeland) kon al sinds 2009 op hem rekenen als voorzitter. Leen was gepokt en gemazeld doordat hij al heel lang lid was van het landelijk bestuur van de VKB. Voor de VKB Delta nam hij ook lange tijd de rol van secretaris op zich. Hij was altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden over complexe zaken waar kerkrentmeesters mee te maken kregen.

In 2020 was hij betrokken bij het routeboekje voor Kerkenpad 2020, een route langs tien kerkelijke gemeenten in de Zak van Zuid-Beveland. Die mooie route voerde langs bloemdijken en bloeiende boomgaarden. Het boekje was samengesteld omdat de landelijke VKB dat jaar 100 jaar bestond. Door de beperkende coronamaatregelen moesten toen tot zijn spijt alle jubileumactiviteiten worden afgeblazen.

Leen nam zijn taken serieus, en ging secuur en met kennis van zaken te werk. Hij had graag het stuur in eigen handen en hield niet van half werk. Diezelfde houding gold ook zijn gezin, waarvoor hij altijd met raad en daad klaar stond.

Als webredacteur van gelovenindedelta.nl had ik regelmatig met Leen te maken: hij stuurde in coronatijd berichtjes hoe het met de hervormde gemeente Tholen ging en gaf daar, naast mooie foto’s, allerlei leuke details bij. Ook stuurde hij trouw informatie over kerkmensen, die een VKB-draaginsigne ontvingen. Dat hield hij heel precies bij en hij zorgde ervoor dat er tekst en foto’s op mijn bureau terecht kwamen, omdat hij vond ‘dat ook gewone kerkmensen in het zonnetje mogen staan’. En nooit vergat hij te vragen hoe het met mij ging… Dat is tekenend voor iemand: Leen was altijd geïnteresseerd in een ander.

Leen Moerland is zaterdag 3 juni ter aarde besteld in Tholen.