Hoe protestants ben jij?

Standbeeld bij Frauenkirche in Dresden

Standbeeld bij Frauenkirche in Dresden

UTRECHT – Hoe protestants ben jij? Dat is de prikkelende titel van een al even prikkelende test die de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) maandag 31 oktober 2016 lanceerde. Dat viel op die dag samen met de start van het jubileumjaar ‘500 jaar Protestantisme’ met een feestelijke bijeenkomst in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. De PLN vindt het jubileumjaar hét moment om iedere Nederlander te vragen hoe protestants hij of zij (nog) is? Daarom lanceert de Protestantse Kerk in Nederland de Nationale Protestantentest. Is iemand een Bach of eerder Koningin Wilhelmina? Een Martin Luther King of Majoor Bosshardt? Deze test is online in te vullen. Klik hier

Een aantal prominente protestanten hebben de test al gemaakt. De scriba (algemeen secretaris) van de Protestantse Kerk lijkt op majoor Bosshardt. De theoloog van het jaar, Janneke Stegeman, heeft meer weg van Koningin Wilhelmina.

Ds. René de Reuver, algemeen secretaris Protestantse Kerk: “Expliciet voor je overtuiging staan, inclusief naar mensen, dat is me lief en herken ik bij majoor Bosshardt. Ik vind het wel mooi dat Luther de goede tweede is. In vrijheid leven, als kind van de Vader, dankbaar voor het leven van alle dag. Dat heb ik van Luther geleerd.”

Dr. Janneke Stegeman, Theoloog van het Jaar 2016: “Kijk, goede testen hebben verrassende uitkomsten – koningin Wilhelmina! Dat had ik nooit achter mezelf gezocht. Iets van een Einzelgänger heb ik wel. Als standvastig eigenwijs betekent, klopt die ook. Voor de rest is het afwachten, of ik uitgroei tot rebelse matrone.”

Kamer in de Wartburg in Eisenach waar Luther schuil werd gehouden voor zijn vervolgers.

Kamer in de Wartburg in Eisenach waar Luther schuil werd gehouden voor zijn vervolgers.

Piet Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk: “De protestantentest noemt mij een leerling van Kohlbrugge (ja, principes gaan voor welbevinden), Luther (ja, de genade ontvangen we door het geloof, dankzij Gods lieve Zoon) en daarna Bonhoeffer (ja, gehoorzaamheid aan de geboden van God doet helemaal mee). Da’s een uitkomst waarvoor ik me niet schaam, integendeel.”

De 95 stellingen van Luther

Op 31 oktober 2016 is het 499 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Deze haast mythische gebeurtenis en de uitwerking hiervan, wordt vaak gezien als het begin van de Reformatie en van wat we nu ‘protestantisme’ noemen: een vernieuwingsproces dat de kerk en de wereld heeft veranderd.

500 jaar protestantisme

Vanaf 31 oktober 2016 tot en met 31 oktober 2017 vinden er tal van activiteiten plaats in het kader van 500 jaar protestantisme. Naast en met verschillende kerkgenootschappen, oecumenische organisaties en gelegenheidscoalities herdenkt en viert de Protestantse Kerk 500 jaar protestantisme. De feestelijke slotbijeenkomst is op 31 oktober 2017 in de Dom in Utrecht.

luther2

Etalage boekhandel in Erfurt