Maasdam blij met komst ds Marianna van de Graaf

MAASDAM – De Hervormde gemeente van Maasdam heeft laten weten erg blij te zijn dat ds Marianna van de Graaf uit Poortugaal vrijdag 10 juli 2020 ‘met enthousiasme’ het beroep heeft aanvaard dat de gemeente op haar had uitgebracht.

Ds Marianna van de Graaf

Maasdam wordt de derde gemeente voor ds Van de Graaf. Eerder diende zij de Hervormde gemeente in Oosternijkerk (2000) en in Poortugaal (2006), waar zij in 2019 de samenvoeging van de Hervormde gemeente en de Gereformeerde kerk meemaakte. In Maasdam vervult zij de vacante plaats die in 2018 ontstond door het vertrek van ds J. (Johan) Prosman.

Een belangrijke nevenfunctie van ds Van de Graaf is bestuurslid van de Stichting EXIT, die zich ten doel stelt publicaties op het gebied van de praktische theologie te laten vertalen in het Hongaars. Deze worden uitgegeven in het Hongaarse taalgebied, ten behoeve van Hongaarstalige Protestantse kerken, in het bijzonder de Reformatus Kerk, de Unitarische Kerk en de Evangelisch Lutherse Kerken in Roemenië.

Verantwoordelijkheid

Marianna van de Graaf (49) groeide op in Rotterdam Charlois. Haar beide ouders waren ook predikanten en dus ging zij theologie studeren in Utrecht, echter niet met de intentie om dominee te worden. Dat was een te grote verantwoordelijkheid vond ze. Na twee jaar studie in Roemenië, waar zij moest preken en bijbeluren bijwonen, ging zij het werk steeds meer waarderen. Tegenwoordig vindt zij de grote verantwoordelijkheid een van de mooie kanten van het beroep van predikant.

Het valt haar niet gemakkelijk om de gemeente in Poortugaal te verlaten. ,,Ik ben met hart en ziel aan de gemeente verbonden geraakt en wat hebben we samen veel mooie dingen beleefd in de afgelopen veertien jaar. Dat werd bevestigd in de vele berichten die ik de afgelopen weken van gemeenteleden ontving. Ik heb heel erg veel redenen tot dankbaarheid. Afscheid nemen is moeilijk. Tegelijk heb ik er veel zin in om in Maasdam te beginnen. Ik zie er verwachtingsvol naar uit om daar predikant te zijn. Tot mijn grote verrassing ontving ik deze week al kaarten uit Maasdam waarin ik van harte welkom word geheten. Wat een warm onthaal’’, zo valt te lezen op FaceBook. ,,Ik ben een uitermate bevoorrecht en gezegend mens.’’