Maatje maakt mij weer mama

Geldzorgen, iedere maand weer. Je afvragen of alle rekeningen betaald kunnen worden. Of je ´s avonds een warme maaltijd op tafel kunt zetten. Het overkomt veel moeders in Nederland. Opgeven is geen optie, voor je kinderen heb je alles over. Uit onvoorwaardelijke liefde.

Als alleenstaande moeder van vier kinderen weet Willy Lorsé (36) uit Gouda er alles van. ¨De financiële zorgen namen me helemaal in beslag. Ik had geen schulden, maar kon met mijn uitkering de maand nauwelijks doorkomen. Ieder dubbeltje moest worden omgedraaid. Brood haalde ik bij de voedselbank. Een cadeautje voor een verjaardag was er niet bij.¨ De hoop opgeven deed ze niet: ¨Voor mijn kinderen doe ik alles en ga ik door.¨

Schoolrekeningen
Via een begeleidster van een van haar kinderen kwam ze in contact met vereniging Schuldhulpmaatje en kreeg Willy een lieve mevrouw uit Reeuwijk als maatje toegewezen. ¨Ze heeft me zoveel geleerd, zelf kwam ik er niet meer uit¨, vertelt Willy. ¨Ik had goed overzicht over mijn inkomsten en uitgaven, maar mijn struikelblok waren de schoolrekeningen. Ik wilde écht niet dat mijn kinderen op school te horen zouden krijgen dat er niet betaald was. Dat liet ik voor alles gaan, waardoor rekeningen van huur en elektra bleven liggen. Dan is het einde zoek.¨

Van haar maatje kreeg Willy handige tips, zoals geen boodschappen doen met de betaalpas. Nu pint ze op maandag haar weekbudget en betaalt alles contant. ¨Dat geeft duidelijkheid¨, vertelt Willy. ¨Het blijft een uitdaging, maar ik kan nu rondkomen met 50 euro per week.¨ Ook leerde ze waarop ze nog meer kon bezuinigen, bijvoorbeeld via aanbiedingen van de supermarkten. Bij ieder bezoek vraagt haar maatje of het nog lukt met het weekgeld. ¨Ze laat me niet los,¨ zegt Willy, ¨er gaat zoveel liefde van haar uit.¨ Vorig jaar Kerst werd Willy verrast door een kerstgift van de kerk. Het was haar maatje die dit voor haar regelde. Hiervan kon ze haar kinderen een klein cadeautje geven en ook nog wat sparen.

Vertrouwen in elkaar
Schuldhulpmaatjes zijn in het hele land actief. Ina Verweij (58) is sinds een jaar maatje in de gemeente Lopik. Een oproep in het plaatselijk kerkblad sprak haar aan en ze gaf zich op voor de training om schuldhulpmaatje te worden. ¨Als christen vind ik het belangrijk om oog te hebben voor de ander. Het gaat me om het verhaal achter iemand. Een mens komt niet zomaar in de problemen.¨ Hulpvragen komen binnen via de plaatselijk coördinator, die weer doorverwijst naar een van de schuldhulpmaatjes. Ina: ¨Bij een nieuwe hulpvraag heb ik eerst een kennismakingsgesprek. Dan vraag ik altijd of er vertrouwen is, de basis om samen te werken. Je duikt toch in iemands financiën.¨ Scheiding, ziekte of werkloosheid zijn vaak de oorzaak van geldzorgen of schulden. Er is geen overzicht in de financiële administratie, er zijn betalingsachterstanden en post wordt niet meer opengemaakt.

Sociale uitsluiting is wat Ina het meest raakt, vooral als kinderen de dupe zijn. ¨Onbezorgd kind zijn is er niet bij. Thuis is er vaak geen gezellige sfeer. Moeders én vaders voelen zich verschrikkelijk ten opzichte van hun kinderen en hebben niemand om op terug te vallen.¨ Samen met de ouders gaat Ina aan de slag om orde op zaken te stellen. ¨Als maatje mag je in alles meedenken, maar het gaat er uiteindelijk om dat mensen zelf inzicht krijgen en zelfredzaam worden, anders help je ze niet.¨

Mooie momenten
Willy kreeg samen met haar schuldhulpmaatje het gezinsleven weer op de rit. ¨Ik moest zoveel moeite doen om me staande te houden. Dankzij de liefde en waardering van mijn maatje ben ik veel sterker geworden. Ze kijkt echt naar mij als persoon en laat me zien wat ik allemaal wél heb. Wat het belangrijkste is in mijn leven. En dat is échte aandacht voor elkaar in het gezin. Samen eten en naar elkaars verhalen luisteren. Gewoon weer mama kunnen zijn.¨

Dit verhaal is te lezen in het nieuwe Kerk in Actie magazine ´Liefde´, wat vanaf vandaag gratis te bestellen is via de webwinkel.

Schuldhulpmaatje is een van de zes projecten die centraal staan in de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie. Op zondag 25 februari wordt er in de kerken voor dit project gecollecteerd.