Nieuwe Kerkgemeente houdt stilteplek open tijdens demonstratie Black Lives Matter

MIDDELBURG – De Nieuwe Kerkgemeente in Middelburg houdt maandag 8 juni 2020 de stilteplek langer open, tot 18.00 uur. De gemeente vindt dit nodig om haar solidariteit te tonen met de betoging tegen racisme maandag op het Abdijplein in Middelburg. De demonstratie Black Lives Matter op het Abdijplein is van 17.00 tot 18.00 uur en een initiatief van Angelique Duijndam en Lisenne Delgado uit Vlissingen.

Door het langer openhouden van de stilteplek laat de Nieuwe Kerkgemeente zien solidair te zijn met de gekleurde gemeenschap in de VS. Maar, zegt de gemeente, we moeten niet te snel denken dat het hier in Middelburg niet voorkomt. Niet voor niets zijn velen bereid tot demonstreren. Dat was voor het stadspastoraat aanleiding om naast het gekleurde hart ook een zwart-wit hart op te hangen bij de stilteplek. Het gekleurde hart is voor al degenen die de last ondervinden van de coronamaatregelen, het zwart-witte hart staat voor aandacht voor racisme.

Voor het zwart-witte hart is gekozen naar aanleiding van het gedicht De zwarte met het witte hart. Het is van de 17-jarige Josephine Scholte uit Middelburg, die er vorig jaar de Kunstbende mee won. Het gedicht, waarmee ze aandacht vraagt voor racisme in Nederland, gaat over Josephines tweestrijd tussen haar Surinaamse, zwarte kant en haar Nederlandse, witte kant.

          ‘Waar kom je vandaan?
          Middelburg
          Nee, maar eerst?
          Uh, Brabant
          Ik bedoel waar ben je geboren?
          Utrecht
          Oh, maar-
          Maar je bedoelt waarom is zij zwart?! Waarom heeft zij een kleur?! Waarom is zij niet blank?!’

Met het ophangen van het zwart-witte hart wil de Nieuwe Kerkgemeente expliciet aandacht vragen voor de strijd tegen racisme. Dat vindt de kerk enorm belangrijk en dat wil ze laten zien, ook in deze lastige coronatijd.

In de stilteplek ligt altijd het Gebed voor Onderweg klaar, voor een ieder die het wil meenemen. Vanaf maandag ligt er ook een Gebed voor Gelijke Behandeling, dat tot steun kan dienen.

De demonstratie is officieel aangemeld bij de gemeente Middelburg. Krijtstrepen op het plein moeten zorgen dat de demonstranten zich aan de anderhalve meter-regel houden.

De Stilteplek van de Nieuwe Kerkgemeente is in juni geopend van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. De Nieuwe Kerkgemeente is gevestigd in de Nieuwe Kerk, Onder den Toren 1, om de hoek van het Abdijplein.