Op ZWO-reis door Colombia: dag 5 en 6

Het ZWO-reisgezelschap is inmiddels in Riohacha in het noorden van Colombia aangekomen. Na de aangename temperatuur van rond de twintig graden in Bogota, is het in Riohacha tropisch warm: 35 graden.

Woensdag 14 mei

Riohacha.

Op deze zeer warme ochtend hadden wij een ontmoeting in het oude gebouw ‘children’s shelter’ van Renacer. Hier wonen op dit moment 36 meisjes en 3 jongens die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik.

Drie meisjes gaven ons een rondleiding in het gebouw. Hier worden de kinderen en jongeren binnen een aantal maanden toegerust om hun trauma te verwerken en met (redelijk) zelfvertrouwen en hoop de toekomst in te gaan. Ook wordt voor hen een juridische procedure  tegen de dader aangespannen.

Na een welkom lazen de kinderen ons voor over de mensenrechten door de eeuwen heen en ook de UN Verklaring van de rechten van de mens werd voor gelezen.

‘DIGNID AD HUMANA’

Hier leren kinderen dat ze rechten hebben zodat ze weerbaar worden.

Er volgden meerdere dansuitvoeringen. Iedereen was onder de indruk van een dans uitgevoerd op de muziek van “You say” van Laureen Daigle. Zoals de meisjes die dans uitvoerden voelde je met elke beweging de tekst die zegt: Ik geloof in jou, ik ben bij je en steun je door alles heen. Een waar geloofsgetuigenis, hoop en een houvast die deze kinderen zo zeer nodig hebben.

Riohacha.

De omgang met de kinderen door de leiding voelde liefdevol en vertrouwd aan.

Afsluitend was nog een indrukwekkende ontmoeting met 4 meiden die binnenkort deze ‘veilige plek’ verlaten. Toegerust en uitgerust met een startkit voor bv nagelstyling, bakkersspullen ed. vinden de jongeren het best spannend. Ze worden nog een tijdje begeleid en, indien mogelijk, geholpen bij het vinden van een opleiding of werk.

(Wij mochten uiteraard geen foto’s maken van de kinderen en jongeren).

Het middagprogramma leidde ons naar een officiële ontvangst door vertegenwoordigers van verschillende groepen uit kerken, scholen en wijken die zich bezig houden met het voorkomen en bestrijden van (huiselijk) geweld en seksueel misbruik van kinderen en jongeren.

Goede en zeer indrukwekkende gesprekken.

donderdag 15 mei 2025

Riohacha.

Vanmorgen horen we wat meer over de korte brand in het opvanghuis van Renacer, door kortsluiting. Iedereen kwam gelukkig met de schrik vrij. De kinderen zijn overgebracht naar een nieuw opvanghuis dat nog niet helemaal klaar was, maar waar ze over ca. 3 weken toch naar toe zouden verhuizen. Vandaag hebben we een aangepast programma, want de wegen rondom Rio Hacha zijn geblokkeerd, voor extra druk bij een onderwijsstaking voor meer geld voor schoolmaaltijden en schoolvervoer voor de kinderen. We bezochten de volkswijk Los Cardonales (ca. 3000 bewoners, 70% komt uit Venezuela). Yineth, Veruzca en Yedi, 3 moeders van ‘Harten zonder Grenzen’ verwelkomen ons. Ze dragen groene shirts met logo, om goed zichtbaar te zijn. Ze kregen een training van Renacer. Nu leren ze ouders, tieners en kinderen in wijkbijeenkomsten over risico’s van seksueel geweld, over misbruik en hoe ze ‘abnormale situaties’ kunnen herkennen. Tieners zijn erg geïnteresseerd in de risico’s van sociale media.

Roberto (blauw shirt) uit Venezuela met 6 kleine kinderen, voelt zich veilig in de wijk. Hij verzamelt ’s morgens heel vroeg afval dat gerecycled kan worden. Overdag sorteert hij het afval voordat hij het verkoopt. Erica (rood shirt) is een Wayú-vrouw. Ze maakt o.a. handtassen met Wayú-symbolen, blouses en hangmatten. Veel handwerk maakt ze op aanvraag. De kinderen leren het handwerken al jong. Daarnaast maakt ze tijd vrij voor de bijeenkomsten met de moeders van ‘Harten zonder Grenzen’, want daar leert ze veel dingen die ze belangrijk vindt voor de opvoeding van haar kinderen en over hoe je respectvol met elkaar omgaat. Angelina kwam vorig jaar met haar 4 kinderen uit Venezuela naar Rio Hacha. Ze hoopt op een betere medische behandeling van haar zoon, die ernstig gehandicapt is. Ze is nog niet geregistreerd/gedocumenteerd en krijgt daardoor maar heel beperkte zorg. Tóch is haar leven hier stabieler dan in Venezuela, zegt ze. De moeders ondersteunen haar bij het oplossen van allerlei problemen, zoals therapie voor de jongen.

zie ook: Volg de ZWO-reis naar Colombia

ZIE VOOR MEER FOTO’S HET BLOG VAN HET REISGEZELSCHAP: KLIK HIER