Op ZWO-reis door Colombia: dag 7, 8 en 9

Het ZWO-reisgezelschap gaat onvermoeid door met bezoeken van allerlei projecten in Colombia. Deze keer reizen ze van Riohacha naar Santa Marta, maken een ’tour des cacao de la Sierra en reizen door naar Cartagena. Dag 7, 8 en 9.

Vrijdag 16 mei

Riohacha

Wayuu El Pasito

Vandaag twee berichten want we hebben vanmorgen zoveel meegemaakt! We bezochten de Wayuu gemeenschap. Hier wonen ongeveer 150 gezinnen. De eerste activiteit was een boottocht voor bezoekers (toeristen) door de delta. De boottocht startte met een ritueel. Hiermee vroegen ze de rivier (en rivier geesten) om een behouden vaart. Daarna kregen alle vrouwen een beschildering op hun gezicht.  》De tekens op je voorhoofd staan voor de start van je leven en daarna, via twee lijnen komen daar de cirkels van het volwassenleven uit. De losse puntjes symboliseren de belangrijke gebeurtenissen voor jou als persoon.

De Wayuu’s kennen een matriachale cultuur. Vrouwen zijn de voorlopers in de gemeenschap. Een voorbeeld hiervan is dat veel vrouwen ondernemer zijn. Zij maken en verkopen o.a. hun handgemaakte tassen. Eén van de Wayuu vrouwen is Claudia. Zij is speelt een belangrijke rol in de gemeenschap en voerde in ons gesprek voornamelijk het woord. Ze legde ons het Wayuu leven uit. Ze hebben hun eigen school waarin ze hun kinderen lesgeven. Zo krijgen de Wayuu kinderen les over hun  eigen cultuur en in hun eigen taal. Claudia is beschermer van het gebied. Zij verantwoordelijk voor een goede leefomgeving. Voor Wayuu’s is de natuur erg belangrijk. De rivier is een heilige plaats die ze bewaken. Ze dienen de natuur,  zoals ze dat zelf zo inspirerend vertelde. We spraken met elkaar over rechten van de rivier Ook een belangrijk thema in Nederland. Wie bewaakt de rechten van de rivier? Duurzaam toerisme is waar ze zich voor inzetten. Door de stichtingen Conexion zijn ze als vrouwen meer in hun kracht gezet. Ze bedankt ons en alle donateurs die het mogelijk maken dat ze opleidingen kunnen volgen. Daardoor kunnen ze zelf het toerisme organiseren en ook op een duurzame manier. En dat verandert niet alleen het leven van deze Wayuu’s maar ook van de generaties die komen. Tot slot maakten we kennis met twee jongeren die het opleidingstraject tot kok hebben gevolgd. Beide hebben een eigen bedrijf gestart. Ze bedankten ons voor de steun aan Conexion. “Ver van jullie wereld zaaien jullie een zaadje. Dankjewel daarvoor.” De blokkade is opgeheven en gelukkig kunnen we door Santa Marta. Vamos vamos!

Santa Marta

Santa Marta.

Gelukkig zijn de blokkades opgeheven! We stappen de bus in naar Santa Marta. Een prachtige route langs de kust! We rijden langs plantages waar ze bananen verbouwen. Het is een hele groene omgeving. Ook zien we voor het eerst veel regen. Santa Marta is een prachtige plaats! Na een avondwandeling is het tijd om afsluiten. Buenas noches!

zaterdag 17 mei

Tour del cacao de la Sierra

Santa Marta.

Van de boom tot in je mond: Cacao de La Sierra. Het was zoals bijna altijd, weer een vroege start. Half 7 ontbijt en half 8 vertrokken we met de bus op weg naar de Cacaotour: Finca la Fortuna. Het ligt aan de rand van een prachtig natuurgebied Tayrona. Onderweg vertelde Manuela van stichting Conexion waarom ze juist cacao verbouwen. Cacao is de legale vervanging van de illegale coke. Een goed en duurzaam alternatief voor de lokale boeren. Bij de rivier worden we enthousiast ontvangen door Jhony. Johny vertelt dat in 2005 door de regering het plan van Colombia is opgesteld. Bij loting kregen 180 families 2 hectare land toegewezen. Daarbij kregen ze ook 1200 cacaoplanten. Conexion helpt jonge ondernemers om naast het verbouwen van cacao meerdere bronnen van inkomsten te generen. Pootje badend door de rivier, bereiken we het cacao paradijs van Jhony en zijn familie. Echt prachtig! Daar begint de tour! Onderweg leren we dat een cacaoplant na 4 jaar zijn eerste oogst geeft. Daarna produceert de plant 2x per jaar mazorca (vruchten). De plant groeit graag in de schaduw en absorbeert de geur van de planten naast hem. Daarom staan ook limoenbomen en mangobomen. Daarna kregen we een homemade chocolade thee en brownie. En Lady Jeanette toonde ons hoe ze de bonen roostert en klaarmaakt voor de export.

on tour…

Vanuit Nederland overhandigen we een landbouwsouvenir van Gemeente Goes (Levensbron). Als aandenken aan de goede samenwerking. ’s Avonds komt nog een oud student langs van de theologische universiteit in Cali. Hij vertelt over de uitdagingen in zijn werk door de komst van veel Venezuelaanse migranten. Grietje en Walburga overhandigen namens Gemeente Schoonebeek een kerkkaars. Het licht geven we door aan elkaar als deel van de wereldkerk. We kijken terug op weer een prachtige dag vol inspirerende ontmoetingen.

Santa Marta

Op weg naar de Ette Enaka-Chimila Community(EECC). Conexion heeft als nieuw project: het ondersteunen van jongeren uit de EECC. Deze jongeren willen graag binnen hun leefgemeenschap ecologische rondleidingen geven. Wij zijn de tweede groep op wie zij hun wandeling uitproberen. Na 40 minuten rijden, het laatste stuk over een hobbelige en onverharde weg, worden we verwelkomd door 6 vrouwen.

Een van de jongere vrouwen vertelde ons dat de EECC graag hun eigen cultuur en de natuur willen behouden. Het gaat dan om behoud van eigen taal, handwerk en eetgewoonten; het bewaren van de natuur en het leefgebied van een inheemse vogel. Ze wonen nu 25 jaar op dit grondgebied, dat hun werd toegewezen dankzij bemiddeling van een buitenlandse NGO. Hun stuk land ligt ver weg van hun oorspronkelijke omgeving. Ze maken er het beste van, maar het valt niet mee. De ouderen vinden het moeilijk hun kinderen bij de gemeenschap te houden: met name het leren van de eigen taal is ingewikkeld. Conexion probeert de jongeren in hun zelfbeeld te versterken door ze natuurwandelingen te laten verzorgen voor eco- toerisme. Ze organiseren een stiltewandeling om te luisteren naar de rivier en de vogels. De wandeling voert ook langs medicinale planten en het gedeelte waar ze cassave en yucca verbouwen. Op 3 plaatsen staan ze stil bij prachtige rots schilderingen, waarin de symbolen van hun cultuur verwerkt zijn.

Voor de zoveelste keer hebben we weer tasjes gekocht. Razendsnel haken de vrouwen de hele dag door aan de mooiste tasjes vol inheemse symboliek. Tot slot krijgen we een inheemse lunch voorgezet: soep met vlees, cassave en kleine boontjes en dan begint het te regenen. Een tropische bui die lang aanhoudt. Door de regen waden wij ons weer richting jeeps. Geheel doorweekt komen we tenslotte bij ons hotel aan. Het was een bijzondere dag.

zondag 18 mei

Cartagena

Zondag was een reisdag. Omdat we onvoldoende tijd hadden om een kerkdienst te bezoeken, hielden we, onder leiding van Jeannet Bierman, een liturgisch bezinningsmoment. We lazen het verhaal van Ruth, waarna we ons in drie groepjes verplaatsten in de persoon van Naomi, Ruth en Orpah. Daarna deelden we met elkaar onze inzichten, zongen lied 816, waarna Jeannet ons voorging in gebed. Om circa 11:00 uur namen afscheid van Santa Marta en vertrokken naar Cartagena. Omdat er twee weken geleden een brug was ingestort, moesten we een omweg door de heuvels nemen. Ondanks de regen konden we genieten van het binnenland. Aan het eind van de middag kwamen we in Cartagena aan. ’s Avonds bezochten we de mooie historische binnenstad.

/

 

zie ook: Volg de ZWO-reis naar Colombia

ZIE VOOR MEER FOTO’S HET BLOG VAN HET REISGEZELSCHAP: KLIK HIER