Operatie ‘Prikpositief’ voor jongeren

UTRECHT – Vijf jongerenbewegingen, aangesloten bij het hulpverleningsplatform #nietalleen, houden tussen Pasen en Pinksteren een landelijke actie om jongeren perspectief te geven in deze tijd. Deze ‘Operatie #prikpositief’ kreeg als motto: samen zetten we positiviteit op de kaart.

De gevolgen van een jaar coronacrisis zijn voor elke jongere voelbaar: een jaar lang online les, weinig sociale contacten, geen mogelijkheid om te sporten, drukte thuis. Problemen waarvan de oorzaak bekend is maar de oplossing nog ver weg lijkt. Recente cijfers laten zien dat gevoelens van eenzaamheid en depressie, en concentratie- en relationele problemen onder jongeren snel toenemen. Kortom: jongeren zijn moe.

De christelijke jongerenorganisaties, verenigd in het platform #nietalleen, slaan nu de handen ineen met de landelijke actie ‘Operatie #prikpositief’ tussen Pasen en Pinksteren.

Via ‘Operatie #prikpositief’ worden jeugdgroepen, clubs en verenigingen uitgedaagd elke week een concrete, positieve actie te ondernemen die het isolement doorbreekt en de wereld om hen heen een beetje mooier maakt. Parallel aan deze actie wordt een serie masterclasses en trainingen aangeboden aan jongerenwerkers om corona-gerelateerde problemen te herkennen en te hanteren.

Challenges #prikpositief

Jeugdgroepen kunnen zich inschrijven om mee te doen aan een wekelijkse challenge. Dat is niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog nuttig: elke challenge heeft een mooi doel. Bijvoorbeeld gericht op de straat, op de buren of op vrienden en klasgenoten. En dat niet alleen: elke week zijn mooie prijzen te winnen voor de meest creatieve en/of aansprekende acties. In de EO BEAM kerkdienst wordt de prijswinnaar bekendgemaakt en wordt de challenge van de komende week onthuld.

Alle acties worden geprikt op een digitale kaart van Nederland. Zo is eenvoudig te zien wat er aan positieve acties door het hele land (én in België) gebeurt.

Toerusting

Niet alleen de jongeren, maar ook de jongerenwerkers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Via een uitgebreid aanbod aan trainingen en masterclasses kunnen ze nieuwe inspiratie opdoen en handvatten krijgen voor het herkennen en hanteren van problemen als eenzaamheid, moeilijke thuissituatie, concentratieproblemen, enzovoorts. De trainingen zijn te volgen in twee online masterclasses van acht trainingen en worden verzorgd door professionals van de verschillende organisaties. De trainingen zijn ook los te volgen en zijn kosteloos.

Launchparty

Op zondagmiddag 11 april vindt een online launchparty plaats, bedoeld voor jongerenwerkers en andere geïnteresseerden. Dat is ook de start van de eerste challenge; de trainingen worden vanaf 12 april aangeboden. Alle informatie hierover en over de campagne is te vinden op de website jongerennietalleen.

Deelnemende organisaties zijn: Jong Protestant, Youth for Christ, MOVE Community, EO BEAM, stichting Chris en Voorkom! en MissieNederland.

Bron: Jong Protestant