Oud-predikant Middelharnis P. den Butter overleden

MIDDELHARNIS – Emerituspredikant ds P. (Paulus) is dinsdag 3 oktober 2023 overleden in zijn woonplaats Veenendaal. De oud-predikant van Middelharnis werd 85 jaar.

Ds Den Butter werd op 31 januari 1938 geboren in Rotterdam. Na zijn studie werd hij in 1964 predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Gorinchem. Hij nam in 1967 een beroep aan naar Bunschoten. In 1975 vertrok hij naar Canada, waar hij in Toronto (1975)  en Hamilton (1978) predikant van de Free Reformed Church was. Ds Den Butter keerde in 1983 naar Nederland terug. Hij verbond zich als predikant achtereenvolgens  aan de CGK in Middelharnis, Urk-Maranatha (1988), Driebergen (1990) en opnieuw Middelburg (1996), In 2005 ging hij met emeritaat.

Ds P. den Butter.

Naast verschillende boeken schreef ds Den Butter regelmatig columns voor het Reformatorisch Dagblad en was hij eindredacteur van het kerkelijk tijdschrift ‘Bewaar het Pand’. Ds Den Butter stond bekend als een begaafd exegeet en een theologisch specialist op het gebied van Israël en de toekomstverwachting. Voor EO-radio hield hij veel Bijbelstudies. Daarnaast leidde hij reizen naar Israël.

De predikant was lang voorzitter van de landelijke Synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken en had een aantal keren zitting in het moderamen (synodebestuur). Na zijn emeritaat deed hij  veel pastoraal werk en vervulde hij preekbeurten in Overberg.