Pastor Noëla Polet  promoveert

Zr Polet (rechts) tijdens viering in Clinge voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast haar Anneloes Steglich (voorheen Gemeenteadviseur van de Protestantse kerk in Zeeland en als consulent geestelijke verzorging voor mensen met een verstandelijke beperking)

NIJMEGEN – Zr. Noëla Polet uit Hulst is donderdag 14 september aan de Radboud Universiteit te Nijmegen gepromoveerd op een lijvig proefschrift: “De weg van Adélaïde Marie Champion de Cicé, Een zoektocht van het hart in bewogen tijden. De promovenda heeft als lid van de “Sociéte’des Filles du Coeur de Marie”  onderzoek gedaan naar het leven en de spiritualiteit van de stichtster van deze orde.

Eind achttiende eeuw stond het religieus leven in Frankrijk er slecht voor. Niet alleen werden kerkelijke goederen door de overheid genaast, ook aan religieuze orden en congregaties werd het bestaansrecht ontzegd. Juist in deze tijd ontstond de ‘Société des Filles du Coeur de Marie”. Deze bestaat uit vrouwen die wel geloften hebben afgelegd, maar geen habijt hebben aangenomen en niet in kloosterverband leven. Een religieuze sociëteit die zich kenmerkt door haar inzet voor mensen in nood en inmiddels wereldwijd is uitgegroeid.

Zuster Polet is geboren in Aalst in Vlaanderen in 1943. Zij volgde een opleiding maatschappelijk werk en ging vervolgens theologie studeren in Leuven. Studie en werk vullen haar leven. Van 1993 tot juli 1996 was zij docent theologie in Addis Abeba, Ethiopië. Na een studie in het pastoraat aan de universiteit van Tilburg werkte zij van 1998 tot 2008 als pastoraal werkster in de regio Oost- Zeeuws Vlaanderen en sedert 200 als docent dogmatische theologie en christelijke spiritualiteit aan de oecumenische Cursus Theologische Verdieping te Goes. Sinds 2008 is Zr. Polet  gepensioneerd maar blijft actief in het geven van cursussen, als docente aan de CTV in Goes en in diverse retraitehuizen in België. Naast haar studie vindt zij ook nog tijd voor het schrijven van literaire teksten, gedichten en proza.