Pers Zeeland ziet kerk staan

door Wim Staat
VLISSINGEN – De kerk is goed zichtbaar in de Zeeuwse pers. Meestal kost het weinig moeite om aankondigingen van evenementen geplaatst te krijgen in de PZC of in huis-aan-huis-bladen, althans dat is mijn ervaring. Zo bevatte in mijn woonomgeving weekblad De Faam de nodige berichten, evenals De Bode. Beide bladen publiceren ook de kerkdiensten in de regio,

Bovendien  maken de media in onze provincie ook ongevraagd melding van religieuze zaken. Vooral rond Kerstmis viel er veel te genieten. Zo pakte de PZC uit met een verrassende kerstbijlage. Aan de hand van de hoofdrolspelers van het Kerstevangelie werden mensen aan het woord gelaten.

Zo werd Jezus gekoppeld aan iemand die met Kerstmis jarig is en werd Maria verbeeld door Louise Galle-van Morrelgem die er van alles aan doet om de rooms-katholieke kerk van Aardenburg proper te houden en ook voor mensen buiten de kerk veel betekent. Via dezelfde formule kwamen Jozef, de Wijzen, de Herder en het Schaap, de Os en de Ezel aan de orde. De Kameel was toegevoegd omdat de Wijzen daarmee mogelijk naar Bethlehem kwamen.

Als Herder werd Pascal Handschin  beschreven die als havenpastor zegenrijk werk verricht in Vlissingen-Oost. Hij mocht over aandacht niet klagen want ook Omroep Zeeland ging bij hem langs. Dat leidde daar tot een stuk op de website en een filmpje

Bijzonder was verder dat de lezers van de PZC werden vergast op een hoofdredactionele commentaar waarin de christelijke betekenis van Kerstmis helder werd belicht. Het eindigde met een oproep tot aansluiting bij hen die de komst van het Kerstkind bezingen.

En het mooie was dat de aandacht ook woensdag 27 december gewoon aanhield. Zo was er in de editie Zeeuws-Vlaanderen van de krant aandacht voor het kindje wiegen in de Philippus- en Jacobuskerk van Koewacht en een nieuw beeld in de Willibrordusbasiliek in Hulst. In de Schouwse editie kreeg de kerstgedachte aandacht met een reportage over een gratis maaltijd voor ouderen in een Zierikzees restaurant.  En tenslotte werd in de editie Bevelanden/Tholen de kerstwandeling in Wemeldinge gememoreerd, terwijl op Walcheren de kerstviering in de strandkerk van Zoutelande werd beschreven.

 

Gezien het bovenstaande mag je als kerken niet mopperen. Althans zo denk ik er over.