Petrus maakt verbinding in ‘s-Heer Arendskerke

De Petruskerk in ‘s-Heer Arendskerke.

Deze week is Petrus in het land op bezoek in de Petruskerk in ‘s-Heer Arendskerke, waar de gemeenteleden antwoord geven op de vraag: ‘Wat betekent verbinding voor jou?’

‘s-Heer Arendskerke ontstond rond 1100 en is vernoemd naar de kasteelheer: Heer Arend van Schenge. Eén van de overgebleven gebouwen uit die tijd is de Petruskerk. Hier is door de eeuwen heen veel vertimmerd; de elementen van al die periodes zijn nog te zien in het interieur. Zo stamt de preekstoel uit 1649 en komt de muziek van een Vlaams orgel uit 1708.

Ds Marjo Wisse

In de Petruskerk worden we welkom geheten door dominee Marjo Wisse. Als geboren en getogen Zeeuwse is ze al sinds 1986 verbonden aan deze kerkgemeenschap. ,,Ik ben echt meegegroeid met deze kerk; ik heb zelfs mensen getrouwd die ik vroeger gedoopt heb.’’

In de Petruskerk kerkt de protestantse gemeente het Vierhuis, die is ontstaan door een fusie van kerken uit vier omliggende dorpen. De fusie was een uitdagend proces, maar het is toch gelukt één kerk te worden. Het thema van deze aflevering is, heel toepasselijk, verbinding. Daarom vragen we verschillende gemeenteleden: wat betekent verbinding voor jou?

Harm Vos

Zo ontmoeten we Harm de Vos, die een groot deel van zijn week druk is met vrijwilligerswerk. In die kerktuin bijvoorbeeld, waar hij door middel van tuinieren verschillende mensen met elkaar verbindt. Of je nou wel of niet lid bent van de kerk, je bent altijd welkom om de snoeischaar op te pakken. Onder het genot van een goed gesprek en een kop koffie zorgen vrijwilligers dat de tuin er weer mooi bij ligt.

Lisanne de Visser

Ook maken we kennis met Lisanne de Visser. Zij verbindt zich met mensen door middel van haar minibieb aan huis. Inmiddels staan hier niet alleen meer boeken, maar ook maandverband, tampons en basisvoedingsmiddelen voor mensen die het niet zo breed hebben. Toen ze erachter kwam dat er voor dit soort producten maar weinig uitgiftepunten zijn in Zeeland, is ze meteen in actie gekomen.

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied O, Christus, bron van lentebloei gebracht.

Bekijk de uitzending over ‘s-Heer Arendskerke (klik op het plaatje)