Protestantse kerk maakt doorstart The Passion mogelijk

UTRECHT – The Passion blijft een jaarlijks terugkerend ritueel op de Nederlandse televisie. Nadat de EO afscheid nam van het programma, hebben KRO-NCRV, producent MediaWater en de Protestantse Kerk een manier gevonden om het evenement te behouden. Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie Protestantse Kerk: ,,10 jaar geleden stak de kerk haar nek uit en maakte ze de eerste editie mogelijk. Nu wordt opnieuw een beroep op ons gedaan. We nemen die verantwoordelijkheid, want the Passion brengt Nederland massaal in aanraking met de betekenis van Pasen.”

Peter Kuipers, directeur KRONCRV en Jurjen de Groot (rechts), directeur dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland.

Vanaf 2021 is The Passion, het muzikale paasevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus, bij KRO-NCRV op NPO 1 te zien. Vertrouwd, maar ook vernieuwd. De nationale paastraditie wordt nog actueler, intiemer en krijgt een regionale vertaling. Vanaf komende editie gaan we de paasvertelling vernieuwen én verlengen, van dag één van de 40dagentijd, Aswoensdag, tot en met Eerste Paasdag.

Krachtig en betekenisvol

,,The Passion brengt het paasverhaal over het leven en de opstanding van Jezus dichtbij miljoenen Nederlanders”, zegt De Groot. ,,Het is een modern jaarlijks ritueel geworden waarbij velen stilstaan bij waar het echt om draait in het leven. Wij zijn verheugd dat KRO-NCRV dit krachtige verhaal wil blijven vertellen en dragen er graag aan bij om The Passion van betekenis te laten zijn. Niet alleen op tv, maar vanaf deze editie ook in de regio: daarbij is ook een grote rol weggelegd voor de kerkgemeenschappen in het hele land.”

Vertrouwd en vernieuwd

,,Wij geloven dat dit universele verhaal over de liefde voor de ander betekenis heeft voor alle Nederlanders”, aldus Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV. ,,De afgelopen editie die in het teken stond van de onzekerheid in corona-tijden, benadrukte dat Nederland behoefte heeft aan verbinding, hoop en inspiratie die dit paasevenement biedt. Daarom wil KRO-NCRV The Passion voortzetten, met steun van de Protestantse Kerk in Nederland. Zowel in de gaststad, als op andere plekken in ons land.”

Elfde editie

The Passion beleeft in 2021 haar elfde editie. In voorgaande jaren was het paasevenement te zien in onder andere Rotterdam, Leeuwarden, Enschede en Amersfoort. Medio oktober wordt bekendgemaakt welke stad in 2021 The Passion mag ontvangen. In april van dit jaar werd het programma ten gevolge van de coronamaatregelen uitgezonden vanuit het Mediapark in Hilversum met Johnny de Mol als verteller en trok live 2,7 miljoen kijkers. The Passion is een productie van MediaWater. Het programma wordt gemaakt met financiële steun van de Protestantse Kerk in Nederland en o.a. het Kansfonds.

The Passion, donderdag 1 april 2021 om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1

Bron: Protestantsekerk.nl