Psalmen in modern jasje

door Margreeth Ernens

VLISSINGEN  – Na zeven jaar werk was het eindelijk zover: dinsdag 16 maart 2021 werd om vier uur de Nieuwe Psalmberijming (DNP) gepresenteerd, een bundel met berijmingen van de Psalmen in hedendaagse taal op de Geneefse melodieën.

De bundel is een initiatief van de stichting Dicht bij de Bijbel. Deze stichting wil de inhoud van de Bijbel op een aansprekende manier toegankelijk maken door het vervaardigen van Schriftberijmingen en Bijbelse liederen in eigentijdse taal. In juni 2020 werd het DNP-project afgerond en na een revisieronde werd het project via een livestream gepresenteerd. (bekijk de video onder het bericht)

Jan Pieter Kuijper uit Apeldoorn nam in 2014 het initiatief voor het maken van een nieuwe berijming van de psalmen. Wat later sloten meer dichters zich bij het project aan: Arie Maasland, Adriaan Molenaar, Jan Boom, Arjen Vreugdenhil, Titia Lindeboom, Bob Vuijk, René Barkema en Ria Borkent. Zij namen elk één of meer berijmingen voor hun rekening. Bij het berijmen werden diverse Bijbelvertalingen vergeleken en waar nodig verdere studie gemaakt van de Hebreeuwse grondtekst.

Direct zingbaar

De psalmen komen prachtig tot hun recht als ze gezongen worden op de oude Geneefse melodieën. Ze verbinden ons ook met een rijke traditie. Maar het vasthouden aan de Geneefse melodieën betekende een extra uitdaging bij het overzetten van de oorspronkelijke Bijbeltekst. Kijkend naar de inmiddels verouderde taal van de Psalmberijmingen van 1773 en die van 1967 neemt DNP een tussenpositie in, met aan de ene kant de klassieke berijmingen en aan de andere kant bijvoorbeeld het Psalmen voor Nu-project. Het eindresultaat is een moderne tekst op oude muziek. De teksten zijn dan ook voor de meeste kerkgangers direct zingbaar, en dat is een groot voordeel.

Toch klinkt hier en daar kritiek omdat er een gebrek aan samenhang is in de manier van berijmen. Ook de vertaalkeuzes, vergeleken met de berijming van 1773, zullen minder herkenning oproepen bij de kerkleden die de oude gewend zijn.

Beamsheats

Naast de Psalmenbundel verschijnt er ook een complete bundel met beamsheats, die zijn te gebruiken in de eredienst. Inmiddels wordt in veel gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) al regelmatig uit deze nieuwe psalmberijming  (DNP) gezongen.

De bundel met alle 150 psalmen uit De Nieuwe Psalmberijming wordt uitgegeven door KokBoekencentrum en is vanaf 16 maart 2021 te koop in de boekhandel en te bestellen via De Nieuwe Psalmberijming à € 22,50. ISBN: 9789043535762

Bekijk de video van de presentatie: