Redding kerk in gevaar

© foto Wim Staat

SAS VAN GENT – De poging om de Maria Hemelvaartkerk in Sas van Gent te behouden dreigt te stranden. Dat meldt Harmen van der Werf vrijdag 19 mei 2017  in de Provinciale Zeeuwse Courant. Het gaat om het meest beeldbepalende element van de vestingplaats. De kerk, die in 2012 aan de eredienst werd onttrokken torent namelijk dominant uit boven de rest van de bebouwing. De stichting in Sas van Gent die voor het behoud ijvert wil het bedehuis restaureren en er een nieuwe bestemming voor zien te vinden.

Stichtingsvoorzitter Theo Mattheeuws en bestuurslid Daan Boonman van de Elisabethparochie wezen er donderdag in de raadscommissie bestuur en middelen op dat al 7,5 ton is toegezegd voor de restauratie. Voorlopig is de verhouding zo dat 14 raadsleden voor steun zijn en en 17 tegen. De gemeenteraad neemt 1 juni een definitieve beslissing.

Mogelijke afbraak van dit gebouw zou in meerdere opzichten een schok betekenen voor Zeeland. In de eerste plaats zou het silhouet niet meer bepaald worden door een kerktoren die naar boven wijst. In de tweede plaats betreft dit een rijksmonument en in de derde plaats zou het een onvoorstelbaar gat slaan in het centrum van Sas van Gent, dat toch al niet rijk is aan karakteristieke gebouwen.

De kerk is gebouwd naar een ontwerp van Joseph Cuypers, een zoon van de beroemde Pierre Cuypers. Net als zijn vader bouwde Joseph een groot aantal rooms-katholieke bedehuizen, waaronder de katholieke Sint Bavokerk in Haarlem.