Scriba Sjouke Postma (68) uit Kloetinge overleden

KLOETINGE – Met verdriet heeft de Protestantse gemeente Kloetinge onverwacht afscheid moeten nemen van haar scriba, Sjouke Postma. Na een kort ziekbed overleed hij zaterdag 20 maart 2021 op 68-jarige leeftijd in Goes. Het heengaan van Sjouke Postma betekent een groot verlies voor kerkenraad en gemeente.

Sjouke Postma. Foto familie Postma

Sjouke Postma werd op 11 april 1952 geboren in een gereformeerd gezin in Hoogezand-Sappemeer. Hij maakte carrière bij de Koninklijke Luchtmacht, waar hij uiteindelijk de rang van majoor had. In die hoedanigheid werd hij uitgezonden naar Bosnië, een periode die hem heeft getekend. Samen met zijn vrouw Gerda en zoon Theo woonde hij op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland, zoals België, Duitsland, het Friese Hallum en Kloetinge.

Al sinds hij een twintiger was, was Postma actief als kerkelijk vrijwilliger. Zo zette hij zich 21 jaar lang in in Hallum, waar hij onder meer organist was en penningmeester van de zendingscommissie.

Kloetinge

Sinds 2003 was Postma vrijwilliger bij de Protestantse gemeente Kloetinge. Naast scriba van de kerkenraad was hij ouderling en lid van het pastoraat. Daarnaast beheerde hij het kerkelijk bureau en het Leden Registratiesysteem van de Protestantse Kerk (LRP) voor 900 leden, was hij de vaste fotograaf van kerkelijke activiteiten en beheerde hij de door hem en zijn zoon gebouwde website van de kerk. Ook zorgde hij ervoor dat de kerkdiensten via de Kerkomroep op rolletjes verliepen.

Postma was een liefhebber van kerkorgelmuziek en bespeelde dan ook graag het orgel in de Geerteskerk tijdens open dagen, Koningsdag en Monumentendag. Zijn orgelspel werd door velen gewaardeerd. Orgelspelen deed hij ook al in Hallum en Duitsland tijdens de zondagse diensten.

Verder vertegenwoordigde Postma zijn gemeente in verschillende maatschappelijke contacten. Ook de kerkorde bevatte weinig geheimen voor hem, en hij was daarin vaak een vraagbaak. Punctueel als hij was maakte hij ontelbare roosters en stelde hij agenda’s op.

Aimabel en dierbaar

Ds Janneke Herweijer, predikant van de gemeente in Kloetinge, spreekt dan ook van een ‘persoonlijk verlies’. ,,Hij was een baken in de kerkelijke gemeente, zeer nauwkeurig in zijn werkzaamheden, en hij had voor een ieder een vriendelijk woord. Hij was een aimabel mens, een dierbaar gemeentelid. Veel mensen in de gemeente kenden hem en waardeerden hem. Sjouke Postma was een spil achter de schermen, met grapjes en een persoonlijk woord. Hij liep niet te koop met zijn gevoelens, maar zijn geloof kwam vooral naar voren in hetgeen hij deed.’’

Zijn treinenhobby beoefende hij in zijn spaarzame vrije uurtjes. En als de twee kleinkinderen, Nienke en Dex, hun wekelijkse dag bij opa en oma doorbrachten, zette hij daar alles voor opzij.

Lintje

Een dag voor zijn overlijden, op 19 maart, werd Postma voor 42 jaar kerkelijk vrijwilligerswerk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Margo Mulder van Goes overhandigde hem de onderscheiding, hoewel hij toen niet meer bij kennis was.

Er is in besloten kring afscheid van Sjouke Postma genomen. Tijdens de gedachtenisdienst werd de tekst uit Psalm 43 gelezen: ‘Wentel uw weg op de Heer, en vertrouw op Hem; Hij zal het maken’. Het was de trouwtekst van Sjouke en Gerda, destijds gekozen met het oog op de spannende situaties waarin Sjouke als beroepsmilitair verkeerde.