Steunpilaar Waalse kerk Jacques Uitterlinde overleden

MIDDELBURG-DORDRECHT – Jacques Uitterlinde uit Dordrecht, bestuurlijk zwaargewicht van de Waalse kerk, is afgelopen week op 75-jarige leeftijd overleden. Uitterlinde was betrokken bij de fusiegemeente van de Waalse kerk in Middelburg-Dordrecht-Breda en jarenlang de enige Waalse afgevaardigde naar de generale synode van het landelijk bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland.

Jacques Uitterlinde. foto Sjaak Boot

Middelburg is een van de twaalf Waalse gemeenten in Nederland. Deze gemeenten werden ruim vierhonderd jaar geleden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog gesticht door protestantse vluchtelingen uit het huidige België en Noord-Frankrijk.

De gemeenten werden in 1815 onderdeel van de Nederlandse Hervormde Kerk en daarmee in 2004 van de Protestantse Kerk in Nederland. De Waalse gemeente in Middelburg deelt een predikant met de Waalse gemeenten in Dordrecht en Breda. Deze drie gemeenten fuseerden enkele jaren geleden.

De Waalse gemeente houdt in september een speciale herdenkingsdienst in de Trinitatuskapel in Dordrecht, waarin ds Roger Dewandeler zal voorgaan.