Terneuzen sluit de rij

Goede Herderkerk Terneuzen

TERNEUZEN – De Protestantse gemeente van Terneuzen doet haar beide kerkgebouwen in de verkoop, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Het gaat om de Goede Herderkerk  aan de Koninginnelaan en de Opstandingskerk aan de Bellamystraat .  Als ze beide tegen een aanvaardbare prijs te verkopen zijn, wil de gemeente één nieuwe kerk laten bouwen. De kerkenraad  houdt er ook rekening mee dat één van de kerken van de hand wordt gedaan. In dat geval wordt het andere bedehuis zo heringericht dat de Protestantse gemeente daar twintig jaar mee vooruit kan.

Terneuzen is na Vlissingen, Goes en Middelburg de laatste van de vier voornaamste  Zeeuwse steden waar gesneden wordt in het kerkenbezit. In Vlissingen werden in 2012 De Schaapskooi (Papegaaienburg) en de Open Hof-kerk (Paauwenburg) aan de eredienst onttrokken.

Opstandinskerk Terneuzen

In Goes stootte de Protestantse gemeente kerkgebouw De Hoogte (Goes-Zuid) af. De meeste diensten worden nu gehouden in de Vredeskerk. Die heette eerst Oosterkerk, maar werd in 2015 na een verbouwing hernoemd. De Grote Kerk of Maria Magdalenakerk wordt alleen nog gebruikt voor speciale diensten. Daarnaast worden er diensten gehouden in de in 2015/16 vergrote kerk van Hervormde gemeente De Levensbron (richting Gereformeerde Bond).

In Middelburg zijn dit jaar De Oostkerk (binnenstad )en De Morgenster (Breewijk) aan de eredienst onttrokken. Op termijn wachten kerkgebouw De Hoeksteen (Dauwendaele) en de Hofpleinkerk (binnenstad) hetzelfde lot en zal de Protestantse Gemeente Middelburg alleen nog diensten beleggen in de Nieuwe Kerk. Daarnaast zijn er diensten in de Koorkerk (van de vrijzinnige gemeente) en De Ontmoeting (gelijknamige gemeente van de Gereformeerde Bondsgemeente).