Overzicht kerkvieringen

DIT BERICHT WORDT VANAF WEEK 12 (16 MAART 2020) ZO VEEL ALS MOGELIJK BIJGEWERKT MET DE LAATSTE BERICHTGEVING.

VLISSINGEN – Veel kerken in de classis Delta hebben de eredienst voor de komende zondagen afgelast, of aangepast. Hieronder volgt een lijst met kerkgemeenschappen en wat zij doen. (voor zover bekend bij de webredactie van Geloven in de Delta).

Via deze website kunt u vanaf zondag 22 maart (10.00 uur) wekelijks een alternatieve dienst vanuit een van de regio’s in de classis live volgen. Zondag 22 maart gebeurt dat vanuit de Mozeskerk in Biezelinge, waarin voorgaan classispredikant ds Arie van der Maas, ds Douwe de Roest, predikant van de Mozeskerk, ds Dick Steenks uit Wemeldinge en ds Karin van den Broeke uit Wissenkerke. Zie Omroep Zeeland: Gezamenlijke kerkdienst van drie kerken via internet te volgen en ‘Corona of niet, de kerkdienst gaat door’

Zondag 29 maart komt de dienst vanuit de Open Hof-gemeente in Oud-Beijerland. Voorgangers zijn classispredikant ds Arie van der Maas, ds Lyonne Verschoor van de Open Hof-gemeente, ds Elzo Bijl van de Gereformeerde Kerk in Heinenoord en de Gereformeerde Kerk in Numansdorp. KLIK HIER

Zeeuws-Vlaanderen

De PG Philippine-Sas van Gent-Sluiskil laat de hele maand maart de geplande erediensten vervallen. Ook de vesperdienst van woensdag 18 maart vervalt. De PG gemeenten Terneuzen, Hoek en Axel hebben zaterdag soortgelijke beslissingen genomen en annuleren hun erediensten.

PG De Verbinding in Schoondijke, Breskens, Groede en Waterlandkerkje houdt op zondagmorgen een viering in zeer afgeslankte vorm, met de predikant en enkele kerkenraads- en of/gemeenteleden. Deze dienst is live vanaf 10.00 uur en achteraf te beluisteren via Kerkdienstgemist.

Walcheren

De Ontmoetingskerk in Middelburg heeft laten weten aan het advies van de PKN gehoor te geven en geen dienst te houden. De diensten in de Sint Jacobskerk in Vlissingen zijn afgelast. De PG Nieuw- en Sint Joosland en Ritthem zien ook af van de zondagsdienst en de maandelijkse praise-samenkomst. Dominee Pascal Handschin sprak voor internet een groet/meditatie in over de persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus. Klik hier om te beluisteren

Bevelanden

PKN in Goes zal proberen het aantal kerkgangers te beperken tot 99.

De Gereformeerde Gemeente in Yerseke heeft een alternatieve oplossing bedacht. Om het aantal bezoekers aan de dienst niet boven de honderd uit te laten komen, worden gezinnen in alfabetische volgorde uitgenodigd. Per gezin mogen twee mensen komen, ouderen van boven de 65 en jonge kinderen tot en met 6 jaar zijn gevraagd thuis te blijven. De gemeente heeft ruimte voor 1500 mensen, en op deze manier kunnen de kerkgangers gemakkelijk op afstand van elkaar blijven. Andere grote kerkgemeenten hanteren hetzelfde systeem. Wie niet zelf ter kerke kan gaan, kan de dienst volgen via internet. Om de dominee niet voor een compleet lege kerk te laten preken en de gemeenteleden de kans te geven om de komende weken tenminste een keer een dienst te bezoeken, is besloten de dienst met een beperkt aantal bezoekers door te laten gaan. Hierover heeft de Gereformeerde Gemeente overleg gehad met de burgemeester van Reimerswaal, aldus scriba Peter de Looff. (bron: PZC.nl)

De Vredeskerk in Goes houdt diensten om 10.00 uur en 17.00 uur (vesper) in kleine kring. De diensten kunnen worden gevolgd via kerkdienstgemist.nl. Ouderling Harry van Waveren verwacht slechts enkele tientallen mensen in het kerkgebouw waar ruimte is voor 350 mensen. ,,Wij vragen ouderen van boven de 70, mensen die in de zorg werken, mensen met veel sociale contacten en mensen met een kwetsbare gezondheid niet te komen. We hebben veel oudere mensen in onze gemeente. Op deze manier, met een bijeenkomst in kleine kring, kunnen wij hen via ‘kerkdienst gemist’ op afstand toch een dienst aanbieden.’’

Schouwen-duiveland

De oecumenische kloostergemeenschap in Noordwelle zal vanaf woensdag 18 maart de vespers rechtstreeks uitzenden via de internetverbinding met de Corneliuskerk in Noordwelle. De vespers zijn tussen 18.00 en 18.30 uur te beluisteren via www.kerkopschouwen.nl  Tot nader order zullen er iedere week maximaal vier personen, onder leiding van ds Piter Goodijk, in Kloosterwelle aanwezig zijn. Het meditatief zingen en de maaltijd zijn ook voorlopig vervallen. Kloosterwelle wijst belangstellenden op www.bidindebinnenkamer.nl/kapel Namens Kloosterwelle is Dinie Eerland dagelijks telefonisch en pastoraal aanspreekbaar tussen 19.00 en 20.00 uur via 06-53172806.

Hervormd Oosterland houdt de komende zondagen een dienst in afgeslankte vorm, waarbij alleen de predikant, enkele kerkenraadsleden en organist aanwezig zijn. Deze kerkdiensten zijn elke zondag vanaf 10.00 uur te beluisteren via hervormdoosterland.nl (klik op ‘live meeluisteren’) of kerkdienstgemist.nl. (typ in ‘Hervormd Oosterland’ en klik op ‘Hervormde Gemeente Oosterland’)

In de Protestantse Gemeente Schouwen aan Zee zal de komende zondagen  afwisselend in verschillende kernen een internetdienst zijn, die zal worden uit gezonden via kerkdienstgemist.nl. Op zondag 22 maart zal dienst in Noordwelle zijn, met als voorganger ds. Piter Goodijk en op zondag 29 maart in Burgh, voorganger ds. Janneke Herweijer. Op de andere locaties is op deze zondagen geen dienst.

Tholen

De Hervormde gemeente in Tholen (Grote Kerk) houdt geen diensten tot en met 5 april, conform het advies van de PKN. De kerkenraad van de HG Tholen was niet eensgezind over de ingrijpende maatregel om de dienst af te gelasten, maar zoals ds Willem Meijer het verwoordde: ,,We hebben onze eigen verantwoordelijkheid en daarbij ook geestelijke gehoorzaamheid te betrachten. Er lopen op dit moment meerdere contactlijnen met mensen uit Brabant die het virus hebben opgelopen en daar mogen we onze ogen niet voor sluiten.’’  Gewoonlijk komen er ’s morgens 450 à 500 mensen naar de dienst in de Grote Kerk, en ’s avonds 350 à 400. De gemeente zal zondag in plaats van de kerkdiensten nu om 9.30 en 18.30 uur via de kerktelefoon  en internet eerder opgenomen diensten uitzenden, die betrekking hebben op de Lijdenstijd. Zie ook www.hgtholen.nl Burgemeester Ger van de Velde-De Wilde van Tholen sprak in een rondschrijven haar waardering uit dat ook op kerkelijk terrein de verantwoordelijkheid wordt gezien en genomen om te trachten verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De Thoolse Ichthuskerk heeft voor de maand maart alle diensten geannuleerd. Dat gebeurt ook in Sint Philipsland en Sint Annaland. De PG Stavenisse houdt wel diensten, maar heeft doorgaans weinig kerkgangers. De CGK Tholen houdt eveneens een dienst met weinig leden.

De Gereformeerde Gemeente in Tholen, waar normaal gesproken tussen de 1000 en 1100 mensen de kerkdienst bezoeken, houdt zondag 22 maart om 14.30 uur een leesdienst. In de diensten van 10.00 uur en 18.30 uur gaat ds P. den Haan voor. Alleen de 18 kerkenraadsleden met hun gezinnen mogen de dienst in de kerk bijwonen, aan de andere gemeenteleden is gevraagd de dienst via de kerktelefoon of het internet te volgen. Het aantal kerkgangers wordt door deze maatregel beperkt tot minder dan 100 personen.

Goeree-Overflakkee

De Hervormde gemeenten Dirksland en Goedereede laten de erediensten van 15, 22 en 29 maart vervallen. De Hervormde gemeente Dirksland zendt diensten via de kerktelefoon en internet uit. Hervormd Goedereede zendt via de kerkomroep eerder gehouden diensten uit.

Hoeksche Waard

De Hervormde gemeente Maasdam houdt in elk geval tot en met 5 april geen diensten in de kerk. Maar vanaf zondag 22 maart kan iedere zondag vanaf 10.00 uur een Morgengebed worden gevolgd via www.kerkdienstgemist.nl/Zuid-Holland/Maasdam .

De Hervormde gemeente Oud Beijerland houdt de komende twee zondagen kerkdiensten met maximaal 100 mensen. Zij hebben daarnaast alle bijeenkomsten van verenigingen, zondagsscholen en catechisaties tot nader order afgelast.

De Open Hof gemeente in Oud Beijerland heeft zondag 22 en 29 maart wel een dienst. Verder wordt verwezen naar de uitzending via NPO2 vanuit het landelijk dienstencentrum. De inloop-bijeenkomsten doordeweeks in hun Huiskamer (gericht op de wijk) gaan komende week wel door.

Van Voorne-Putten hebben wij geen opgaven ontvangen

Het bisdom Breda van de Rooms-Katholieke Kerk heeft donderdag 19 maart bekend gemaakt dat ook alle vieringen in de Paasweek worden afgelast, dus tot en met maandag 13 april (Tweede Paasdag). KRO-NCRV verzorgt sinds woensdag 18 maart van maandag tot en met zaterdag een live stream van de eucharistieviering en de dagsluiting vanuit Hilversum. Dit wordt online uitgezonden via de website en het facebookaccount van KRO-NCRV.nl/katholiek. Op deze manier wil de omroep mensen in deze tijden, waarin het coronavirus heerst, pastorale nabijheid bieden. Zondag, 10.00 uur, is er via NPO2 een rechtstreekse televisieuitzending van de eucharistieviering in de Sint Lambertusbasiliek in Hengelo (O). Celebrant is kardinaal Eijk. Voorafgaand aan de eucharistieviering kunt u vanaf 09.45 uur kijken en luisteren naar het geloofsgesprek. Leo Feijen praat zondag met kardinaal Eijk. Iedere werkdag is er om 09.00 uur en 19.00 uur een eucharistieviering te beluisteren bij Radio Maria. (Op zaterdag om 09.30 uur en zondag om 10.00 uur).

Oud-Katholiek Zeeland dat alle activiteiten tot tenminste 6 april heeft stilgelegd, meldt dat komende zondagen de aartsbisschop-elect van Utrecht, Bernd Wallet, en de bisschop van Haarlem, Dirk Jan Schoon, samen eucharistie vieren vanuit de oud-katholieke kerk van de H. Georgius in Amersfoort. De bisschoppen worden bijgestaan door een organist en een cantor. De vieringen, die om 10.00 uur beginnen, zijn te volgen via een livestream op YouTube. Zie ook zeeland.okkn.nl

Ook in veel verzorgingshuizen wordt geen kerkdienst gehouden. Zo laat Zorggroep Ter Weel in Goes de diensten van 15 maart en 29 maart niet doorgaan. WVO Zorg laat vooralsnog tot 1 april de geplande vieringen in Zorgcentrum Ter Reede in Vlissingen (zaterdagochtend) en Zorgcentrum Willibrord in Middelburg (zaterdagmiddag) vervallen. Het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes meldt dat er voorlopig geen wekelijkse kerkdiensten worden gehouden. SVRZ Ten Anker in Tholen maakt in een rondschrijven bekend dat onder meer de kerkdienst en de paasviering niet doorgaan.

In Brabant is donderdag 12 maart www.coronaviering.nl online gegaan. De Tilburgse Opstandingskerk meldt op deze website dat de viering van zondag 15 maart niet doorgaat en dat daarom de dienst, ofwel de ‘coronaviering’, online wordt gedaan. Dat zal tot de tijd dat het besmettingsgevaar is geweken gebeuren.

Tags: