Verkiezing Kerkblad van het Jaar

DEVENTER – Het bureau voor geloofscommunicatie De Zalige Zalm houdt in april 2021 een verkiezing ‘Kerkblad van het jaar’. Dat gebeurt tijdens de Week van het Kerkblad van 12 tot en met 17 april 2021, met een vol online programma. Dit jaar is het thema van de verkiezing: teken van hoop en verbinding.

Een veelgehoorde opmerking van kerkleden in het afgelopen jaar is: ‘Ik ben zo blij dat het kerkblad nog steeds gewoon op de deurmat valt. Dat voelt alsof de kerk bij mij thuis komt’. In deze lastige tijd blijkt meer dan ooit dat een kerkblad of parochieblad mensen met elkaar verbindt en hoop geeft.

Vele honderden vrijwillige redacteuren in het hele land maken met een vaste regelmaat kerkbladen en dat doen ze vaak met hart en ziel. Speciaal voor hen zijn er tijdens de Week van het Kerkblad gratis workshops, presentaties, tips, voorbeeldfilmpjes en de mogelijkheid tot een online consult bij de kerkbladendokter.

De Zalige Zalm is gespecialiseerd in het uitgeven van parochiebladen en kerkbladen en organiseert normaal gesproken jaarlijks een Dag van het Kerkblad. Vanwege dit bijzondere jaar is het programma nu volledig online en verspreid over een hele week.

Vakjury

Het Kerkblad van het Jaar wordt gekozen door een jury die bestaat uit Almatine Leene, theoloog van het jaar, Hendor Munsterman, journalist van het Nederlands Dagblad en Marcel Holl, directeur van de Zalige Zalm. Deze vakjury zoekt het kerk- of parochieblad dat het afgelopen jaar een duidelijk verbindend teken van hoop was in de lokale gemeenschap.

Iedere kerkelijke gemeente of parochie kan meedoen aan de verkiezing door het insturen van de editie van het kerkblad van het afgelopen jaar dat in woord en beeld de verhalen van geloof, hoop en liefde het best tot uitdrukking heeft gebracht.

Programma

Op consult bij de Kerkbladendokter.

Het programma van de Week van het Kerkblad ziet er als volgt uit:

Op maandag 12, dinsdag 13, woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag en 16 april houden kerkbladendokters spreekuur op afspraak. Klik hier 

Op dinsdag 13 en donderdag 15 april is er een openbare presentatie van het kerkbladenportal, waarin wordt ingegaan op het redactieproces, de voorbereiding, het drukwerk, het bonusmateriaal voor redacties en de tarieven. U kunt ook vragen stellen. Klik hier

Zaterdag 17 april worden vanuit het virtuele café De Zalige Zalm online workshops ‘Optimale kerkblad lay-out’ en ‘Redactionele uitdagingen’ gegeven. Aansluitend is de verkiezing van het ‘Kerkblad van het jaar’ live te volgen in een online uitzending van 12.00 tot 13.00 uur vanuit café De Zalige Zalm.

Klik hier voor meer informatie en opgeven voor de kerkbladendokter of de workshops.