Vestingkerk Hellevoetsluis viert ‘400 jaar…’

HELLEVOETSLUIS – De haven van Hellevoetsluis bestaat dit jaar 400 jaar. En dat viert de stad uitbundig. De Vestingkerk aan de haven viert dat feestelijk mee en heeft dit weekend een aantal speciale activiteiten op het programma staan.

Het Helvoets Dameskoor treedt zaterdag 16 oktober 2021 op vanaf 12.15 uur. Speciaal voor ‘400 jaar…’ is als thema gekozen ‘Terug naar de kust’, met songs over mist, regen en tegenwind.

Om 16.00 uur treden de Helius Shanty Zangers op met een spetterend muzikaal verhaal, afgewisseld met historische wetenswaardigheden.

De kerkdienst in de Vestingkerk van zondag 17 oktober (10.00 uur)  heeft als motto ‘Op koers’ en draait ook om het thema ‘400 jaar…’

De Vestingkerk is op zaterdagen en zondagen tussen 12.00 en 16.00 uur open voor publiek. In de kerk is een kleine expositie te zien van plaatselijke kunstenaars.

Geschiedenis

De haven van Hellevoetsluis groeide na 1621 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland. In 1695 werd begonnen met het aanleggen van voor die tijd zeer moderne vestingwerken. Dat was uniek, omdat deze vestingwerken geen stad maar een haven moesten beschermen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers grotendeels het westelijk deel van de vesting gesloopt om zo een beter schootsveld te verkrijgen. De sporen van de vele historische gebeurtenissen zijn op diverse plekken terug te vinden.

De Vestingkerk in Hellevoetsluis.