Vuur in Tinte

door Arie van der Maas, classispredikant Delta

TINTE – Pinksteren vierden mijn vrouw Colinda en ik deze zondagmorgen in Tinte. Met enkele honderden anderen uit Brielle, Oostvoorne, Rockanje en Tinte die naar een mooie locatie gekomen waren.

Volgende week zondag 26 mei is in Tinte de laatste kerkdienst van de Protestantse gemeente. In de komende tijd wordt de gemeente officieel opgeheven. De kleine poldergemeenschap is te klein en kwetsbaar geworden om nog als gemeente verder te gaan. Maar deze Pinksterzondag is er de warmte van de doorbrekende zon, de troost en de inspiratie van gezongen en gesproken woord, muziek van de vogels in de bomen en het dagorkest, gebed met woorden en in stilte, kinderen met Pinkstervuur en een kring van gemeenten waarin wegen gezocht worden én zich ontvouwen naar kerk-zijn van morgen.

Eigenheid en verbondenheid

De drie voorgangers in de openluchtdienst in Tinte: (van links naar rechts) ds Peterjan van der Wal, ds Marijke van Selm en ds Eibert Kok

De drie predikanten van deze (nu nog) vier gemeenten gingen samen voor: ds. Marijke van Selm van Oostvoorne, ds. Eibert Kok van Brielle en ds. Peterjan van der Wal van Welkomkerk Rockanje en van Tinte. Al met al was het een waar Pinksterfeest. Zowel de eigenheid – ieder in zijn eigen taal – als de verbondenheid – de gemeenschap – van Handelingen 2 waren voelbaar aanwezig.

Een mooi en inspirerend voorbeeld hoe in een aantal gemeenten in de Delta, ter plaatse en in groeiende gezamenlijkheid, het heilig vuur branden blijft, met uitbundig vlammenspel of soms op een wat lager pitje. Mooi om op Voorne vandaag te beleven dat wanneer de openheid naar God en elkaar gezocht wordt de wind de wolken weer verdrijven kan. En zo een einde ook weer een nieuw begin kan worden. Of zoals met de kinderen gezongen werd: De wonderen zijn om ons heen, ze waaien op de wind. ’t Is feest vandaag, voor iedereen: een nieuwe tijd begint! (Lied 683)