We zullen ds Van de Griend erg missen

YERSEKE – In zijn woonplaats Yerseke is in de vroege ochtend van 16 februari 2023 dominee Willem van de Griend na een ernstige ziekte thuis in zijn slaap overleden. Ds Van de Griend werd 67 jaar. De twee gemeenten waar hij stond, de Hervormde gemeente Yerseke en de Hervormde gemeente Haamstede, zullen hun predikant erg missen, zo maakten zij bekend.

Ds Willem van de Griend.

Willem Jacob van de Griend (4 maart 1955) werd in 1998 predikant in Krabbendijke, in 2011 gevolgd door Stellendam en Ouddorp. In 2019 ging hij voor 100 procent aan de slag in hervormd Yerseke, dat werd in 2021 50 procent. Vorig jaar januari kwam daar de Hervormde gemeente Haamstede bij, waaraan hij zich voor 40 procent verbond.

Hoewel hij bijna aan zijn emeritaat zat, vroeg hij daar voor een periode van twee jaar uitstel van. Hij zei toen in een gesprek met ons dankbaar te zijn om in goede gezondheid en met vreugde in beide gemeenten te werken. De nadruk van zijn werk lag vooral op het pastoraat en het voorgaan in de gemeente, werk dat hem na aan het hart lag.

Bijzonder afscheid

Afgelopen september werd ds Van de Griend ernstig ziek en die slopende ziekte ging dusdanig snel dat hij al bijna direct moest stoppen met zijn werk. Om praktische redenen is zijn emeritaat toen aangevraagd, dat in december 2022 is ingegaan. Zijn beide gemeenten wilden toch op een bijzondere manier afscheid van hem nemen, ook omdat hij dit jaar 25 jaar predikant zou zijn. In overleg werd de datum 29 januari gekozen, een zondag waarop hij zelf zou spreken. Het mocht niet zo zijn, want die zondag was hij al te zwak om naar de kerk in Yerseke te komen. Zijn vrouw Anja sprak, samen met hun twee zoons, het dankwoord van ds Van de Griend uit dat hij drie weken eerder nog zelf had geschreven.

De bevestiging van ds Willem van de Griend in de Hervormde Gemeente Yerseke, zondag 31 maart 2019.

In het schrijven overheerste de dankbaarheid aan God, de dank aan de gemeente en de dank voor het vertrouwen en wat ze hebben gedeeld. ‘Dank voor de mooie jaren in Yerseke en Haamstede! We leggen de moeilijke dingen in de handen van God’. De gemeente wenste de familie veel kracht en sterkte toe en zong staande het lied 363: Dat ’s Heeren zegen op u daal’.

Warm hart

Scriba Sylvia van Stee van de Hervormde gemeente Yerseke: ,,We zullen ds Van de Griend erg gaan missen, vooral in het pastoraat. Hij had een warm hart en toonde veel mooie initiatieven voor onze gemeente. Tot op het laatst toe leefde hij met iedereen mee.’’ Yerseke kan gelukkig terugvallen op haar consulent, ds Piet de Graaf uit Kruiningen. ,,Hij kent onze gemeente door en door, want hij heeft vroeger in Waarde en Yerseke gestaan.’’

In Haamstede kan de gemeente rekenen op pastoraal werker Aart Slabbekoorn, die sinds december al invalt voor ds Van de Griend. In januari stond nog in het kerkblad: ‘We begonnen het jaar 2022 zo hoopvol met onze nieuwe predikant Willem van de Griend. Totdat ons het bericht bereikte dat hij ernstig ziek is. We willen de familie Van de Griend Gods rijkelijke steun en sterkte toewensen. En juist in deze periode hebben we elkaar hard nodig om door te gaan en niet op te geven!’

De dankdienst voor zijn leven is op donderdag 23 februari om 13.00 in de hervormde kerk in Yerseke. De dienst is te volgen via www.kerkomroep.nl Daarna wordt ds Van de Griend in besloten kring begraven.