Wereldvluchtelingendag: ds Helene Perfors liep mee in de Nacht van de Vluchteling

Vandaag 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Ds Helene Perfors uit Oostvoorne, onze koopvaardijpredikant in de Delta van de Protestantse Kerk, liep zondag 18 juni mee met Stichting Vluchteling in de Nacht van de Vluchteling. Zij vond het een bijzondere belevenis. Lees haar relaas en waaróm ze meeliep.

door Helene Perfors

Zondag 18 juni mocht ik anders zondag vieren dan gewoonlijk. Samen met Stichting Vluchteling liep ik mee in de Nacht van de Vluchteling.

Duizenden deelnemers lopen die avond of nacht door om samen zoveel mogelijk geld in zamelen voor noodhulp wereldwijd. En om op een positieve manier aandacht te vragen voor mensen die moeten vluchten vanwege conflict, oorlog of klimaatverandering.

Cijfers spreken (niet)

Sinds 2010 organiseert Stichting Vluchteling ‘de Nacht’, altijd rond 20 juni – Wereldvluchtelingendag. De cijfers spreken: op dit moment zijn er meer dan 100 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Tegelijk spreken de cijfers niet. Want 100 miljoen, hoe kun je zo’n aantal bevatten? Hoe zorg je ervoor dat je niet afgestompt raakt door al die nullen?

Om zelf iets concreets te doen, om aandacht te vragen én natuurlijk om sponsoring binnen te slepen liep ik ook dit jaar weer mee. 40 kilometer, van Rotterdam naar Den Haag. Dat was behoorlijk afzien. Veertig kilometer is ver. Ook was het warm. Maar wat is het heerlijk om ditmet zoveel mensen samen te doen. Met iemand die je nog niet kent even op te lopen. Lieve mensen, zomaar om je heen. En wat heb ik buitengewoon veel fijne reacties en bijdragen gekregen van vrienden. Ben ik ruimhartig gesponsord door de diaconie van de PG Oostvoorne.

Opbrengst

De tussenstand van de Nacht van de Vluchteling is op dit moment meer dan 1,3 miljoen euro. Daarmee kan Stichting Vluchteling 100.000 mensen helpen op plekken waar het NU gierend uit de hand loopt. Heel concrete projecten in Soedan, Syrië en Turkije, Ethiopië en Myanmar.

Van 15 op 16 juni 2024 is er weer een Nacht van de Vluchteling. Er zijn veel andere mogelijkheden tot lopen naast die 40 km. Misschien een goed idee om als gemeente mee te doen? Of met de catechisatie? Een keertje anders zondag vieren, maar net zo mooi.

Start Nacht van de Vluchteling in Rotterdam.

Onderweg in het Westland.

Stop in Bartholomeus in Poeldijk.

Even uitrusten.

Hoera, de finish in Den Haag!