Zie je zondag! … in Dirksland

DIRKSLAND – Hoe ziet de wereld achter de kerkdeuren eruit? In het EO-programma ‘Zie je zondag!’ ontmoet Marleen Stelling kerkgangers door heel Nederland. Wie zijn de mensen die elkaar blijven opzoeken, ook nu dat door de coronacrisis niet meer vanzelfsprekend is? In het eerste drieluik van het nieuwe seizoen is Marleen te gast in Dirksland. Hier is – na maanden van digitale diensten – de kerk in het hart van het dorp weer open.

Marleen Stelling en ds Korné Timmerman. foto EO

Op Goeree-Overflakkee maakt Marleen onder meer kennis met Angelina en Ruud. Waar de afgelopen maanden veel stil kwam te staan, kwam Angelina juist in actie. Met haar passie voor muziek en organisatie brengt ze niet alleen muziek in de kerk, maar ook bij mensen thuis; in hun tuin of onder hun balkon. Uit eigen ervaring weet ze hoe bemoedigend muziek kan zijn, juist als je moeilijke momenten meemaakt.

Ineke en Marleen. aflevering 2. Foto EO

Gevormd

Ook dorpsgenoot Ruud zet zich actief in voor anderen. Juist in coronatijd wil hij mensen een hart onder de riem steken. Een groot contrast met zijn leven van vroeger, vertelt hij openhartig aan Marleen. ,,Ik speelde in punkrockbandjes, was stadsdichter van Rotterdam, speelde op diverse festivals… Maar ik merkte dat het niet vervult. Ik was altijd bezig met mijn eigen imago. Ten diepste zat daar onzekerheid onder: ‘Wie ben ik eigenlijk?’, ‘Wat stel ik voor?’.” Gaandeweg ontdekte hij: ,,God houdt onvoorwaardelijk voor mij. No matter what. Dat heeft mij uiteindelijk gevormd en gevuld.”

Vertrekpunt

Mario en Marleen, aflevering 2. Foto EO

,,De relatie met God heeft altijd weer zijn positieve uitwerking op de relatie met elkaar”, vertelt dominee Korné Timmerman in zijn preek. In zijn boodschap aan de gemeente onderstreept hij graag het karakter van Gods genade. ,,Ik denk dat dat het vertrekpunt is van waaruit wij mogen leven. Gods genade is heel belangrijk in hoe je met andere mensen omgaat. Hoe groot je fouten ook zijn, bij God is er altijd een weg terug. Als dat je uitgangspunt is, vertaalt zich dat zó dat je er voor ieder mens bent. Dat je niet een mens beoordeelt op zijn afkomst, biografie of wat er verkeerd is gegaan.”

Gastvrijheid

Tonn, Hannah en Marleen, aflevering 3. Foto EO

In de tweede aflevering vanuit Dirksland brengt Marleen een bezoek aan inloophuis ‘De Oude Bieb’. Hier vertelt vaste gast Mario hoe de betrokkenheid van de gemeente zijn leven een andere wending heeft gegeven. Even verderop maakt Marleen kennis met Ineke, die het tonen van gastvrijheid ervaart als haar roeping. Op de boerderij waar ze woont is het altijd een komen en gaan van jeugd. Deze aflevering is op 13 september te zien op NPO 2.

Over kerkmuren heen

Foke en Marleen, aflevering 3. Foto EO

In de slotaflevering vanuit Dirksland – te zien op 20 september – delen Foke, Tonn en Hannah hun verhaal. Kunstenaar Foke vertelt over zijn zoektocht naar zingeving en het vinden van houvast in het christelijk geloof. Tonn en Hannah zijn echte pioniers; ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen de tradities van de kerk. Zo organiseren ze kerkdiensten voor vluchtelingen. Hoe kwam dit initiatief tot stand?

Zie je zondag!, elke zondag om 9.20 uur op NPO 2

Bron: Evangelische Omroep