De Figurant vertelt

Theo van Teijlingen.

GOES – Zanger/troubadour Theo van Teijlingen kijkt terug op het afgelopen coronajaar, een jaar met veel dieptepunten, maar ook hoogtepunten. Een jaar van aanpassingen, een jaar waarin ook veel zegen werd gevoeld.

(begin maart 2021)

Een jaar Corona…

Het is al een rouwproces, je beleeft zo’n eerste jaar geheel op een nieuwe- en intensieve manier. We zijn nu een jaar onderweg met Covid-19, er is al veel over geschreven en gefilosofeerd. Het is een bijzonder jaar geweest.

Als troubadour ging ik op zondagavond 8 maart 2020 voor het laatst echt voor in een dienst: het was de nieuwe kerk te Middelburg. Ik sprak over uit je bubbel komen…niet in je eigen kring blijven maar namens het goede nieuws van Jezus de weg op te gaan, de ander te ontmoeten!

En wat voelt het dan vreemd om vanwege de gezondheid afstand te houden, binnen te blijven. Het is ook een tijd van bezinning geweest. Ik heb op de achtergrond mee gewerkt aan diensten en diensten voor anderen voorbereid. Je kan toch nog veel mensen ‘ontmoeten’, zij het dan niet fysiek. We hebben niet stil gezeten!

En wat een zegen is het om te zien dat onze giftgevers voor het mooie werk van barmhartigheid in Soroti, Oeganda, gewoon gegeven hebben en nog geven! Dat dit kinderopvangwerk gezegend wordt en dat Els en haar medewerkers, door jullie gesteund, handen en  voeten mogen zijn van het Evangelie.

Want ondanks de Coronacrisis gaat het werk daar gewoon door, met allerlei voorzorgsmaatregelen. Kinderen vinden hun weg naar Oegandese pleegouders of weer terug naar hun eigen dorp, naar een tante of oma.

2021

Het jaar 2021 ligt voor ons. Er zijn weer voorzichtig wat diensten waar ik aan kan meewerken. Wanneer het weer tijd is voor concertjes of huiskamerconcerten, we zullen het zien.

Ik heb een tekst gemaakt voor een nieuw liedje met de volgende strofe, geïnspireerd door de stilte van de eerste golf, maar die je nu ook tijdens de avondklok kan beleven:

…In de stilte klinkt de echo van het echte leven door, je hoort het zuchten, ook van hen die sterven,

   En het hart van de ander, zelfs van wie zijn hart verloor en de open deur, om eeuwig liefde te beërven…

(Klik hier om te beluisteren en te zien. Hoe klinkt de stilte ook al weer?) Alle liedjes en filmpjes mogen vrij gebruikt worden in vieringen, online, op gemeenteavonden etc.

Amecet bestaat 20 jaar!

In december van dit jaar is het zo ver: Dan bestaat het kinderopvangwerk 20 jaar. De kinderen van het eerste uur waarmee het huis begon, zijn inmiddels overleden, Sarah zo’n kleine 2 jaar geleden, ze werd uiteindelijk 21 jaar. Het werk gaat onverminderd door.

En het kinderopvangwerk heeft een blijvende impact op Soroti en omgeving. Neem nu Josh, ooit als wees gekomen in Amecet. Hij ging er rond met een blijde grote glimlach. Hij blijft klein wat postuur aangaat, is bijna geheel blind maar doet het geweldig op school, gebruikt zijn braille en wil verder studeren. Wij kunnen dat mogelijk maken via de speciale ‘beurs van tanta Suus’ (klik hier voor website)

(links) Josh als ventje van 10 jaar oud… (rechts) Josh op de blindenschool.

40-dagentijd

We leven in de 40 dagen tijd. De tijd dat Jezus de diepte in ging, geen spectaculaire show van macht en glitter…geen gelikte liturgie of geoliede organisatie. Op weg naar Jeruzalem vanuit de liefde, om die trouw te blijven tot het allerlaatst, te vergeven, een nieuwe kans te geven…het gezicht van God te zijn.

Dat mag ons inspireren, ook in deze verwarrende pandemie, midden in de verkiezingen en de lockdown en avondklok.

Dat mag ons inspireren om hem na te volgen in Nederland, in Oeganda…waar we ook komen.

Uit onze bubbel, naar de ander…dat willen we blijven doen als stichting de Figurant, ook in 2021!

We houden jullie op de hoogte hoe we die 20 jaar van Amecet gaan vieren! Want in Amecet houden ze ook wel van een klein feestje, er kan weer gedanst worden! Ondanks Corona, ondanks aids…want we zijn geliefde kinderen in de ogen van God.

Nogmaals heel hartelijk voor al jullie steun, meeleven, gebed en giften!

Hartelijke groeten uit Goes, ook van Cor, Gerrit en Lisanne,

Vrede en alle goeds,

Theo van Teijlingen
Stichting de Figurant www.defigurant.nl

Klik hier voor meer directe informatie over Amecet.