De Herberg sluit de deuren, maar de activiteiten gaan door

VLISSINGEN – Met pijn in het hart heeft de Protestantse Gemeente Vlissingen besloten om De Herberg aan het Bellamypark te sluiten en de activiteiten grotendeels vanuit de Sint Jacobskerk voort te zetten. Zeven jaar lang was het pand een ontmoetingsplek voor gemeenteleden en voor iedereen die even op verhaal wilde komen, maar de protestantse gemeente kan het financieel niet meer bolwerken om De Herberg open te houden. Het doek valt dus voor De Herberg en de activiteiten maken plaats voor de kinderopvang die nu al het andere deel van het pand huurt.

De Herberg aan het Bellamypark in Vlissingen.

Op zaterdag 4 september 2021 wordt ‘feestelijk’ afscheid genomen van het pand. Tussen 13.30 en 16.30 uur zullen zowel De Herberg als het kerkkantoor van de Sint Jacobskerk open zijn. In De Herberg wordt koffie met iets lekkers geserveerd en in de tuin van de kerk (of in het kerkkantoor) wordt het glas op de toekomst geheven met drankjes en hapjes, want de activiteiten gaan wel door. Muziek zal deze middag niet ontbreken.

Op verhaal komen

Per dag kwamen gemiddeld ongeveer tien mensen De Herberg bezoeken, vaste bezoekers, toeristen en andere passanten en af en toe ook gemeenteleden. In De Herberg kwamen mensen even op verhaal. Het was een plek waar je binnen kon lopen voor een kop koffie of thee, maar ook een centrum dat bruiste van activiteiten, gespreksgroepen, lezingen, bingo, breiclub, digicafé. Boekpresentaties, filmavonden en ga zo maar door.

De activiteiten van De Herberg worden dus verplaatst en dat betekent dat de Sint Jacobskerk intensiever zal worden gebruikt. De consistorie wordt gezelliger gemaakt, maar ook wordt gekeken of en hoe meer activiteiten in de kerk zelf kunnen worden georganiseerd. Zo kan bijvoorbeeld de breigroep doorgaan met activiteiten. De inloopactiviteiten zullen korte tijd stoppen, omdat tijd nodig is om een nieuwe ontmoetingsplek in het kerkkantoor te creëren. De bureaus gaan de deur uit en de ruimte krijgt een facelift om zo een nieuwe gastvrije plek te worden.

Gastvrije kerk

Welke activiteiten er zullen plaatsvinden hangt mede af van de wensen en ideeën van de gemeenteleden en van de belangstelling. In oktober wordt in het gemeenteblad Kerk in Druk een aankondiging geplaatst met een overzicht van de (nieuwe) activiteiten.  De initiatiefnemers dromen van een gastvrije kerk in het hart van Vlissingen waar iedereen zich thuis kan voelen, met activiteiten voor de gemeenteleden, voor mensen die een plek zoeken om op adem te komen en om verhalen te delen. Een plek die bruist van leven.

In de jaren dat de Herberg bestond zijn het contact en de samenwerking met andere organisaties steeds intensiever geworden, zoals met De Manteling, SchuldHulpMaatje, organisaties tegen eenzaamheid en het Bevrijdingsfestival. Hoe dat nu verder gaat is vooralsnog niet duidelijk. De komende maanden wordt een toekomstplanning gemaakt.