Debora terug naar huis: einde aan een veelbewogen tijd op Lesbos en Samos

BRUINISSE – Debora Molenaar komt na verschillende jaren vluchtelingenwerk op de Griekse eilanden Lesbos en Samos weer terug naar Nederland. De Hervormde Gemeente van Bruinisse, die haar indertijd uitzond, houdt op 18 december een ‘terugkomdienst’ voor haar.

Moria groeide uit tot een stad van 20.000 mensen.

Debora schrijft in haar blog dat zij afgelopen zomer de beslissing nam om weer naar huis te gaan, omdat ze weinig energie meer over had. ,,De kleinste taken en verantwoordelijkheden voelden als een grote last en ik zag overal tegenop.’’

Eerst nam ze een stapje terug, legde verantwoordelijkheden neer en focuste ze op rust. Gelukkig nam iemand binnen twee weken haar taken op Samos over en kon ze gaan en staan waar ze wilde. Na een tijd bij vrienden te zijn geweest op Lesbos, voelde dat weer als thuis. ,,Hier is waar al mijn vrienden zijn en ik heb in mijn tijd op Samos deze community erg gemist.’’

Daarom besloot ze van Samos terug naar Lesbos te verhuizen, de plek waar ze lang werkte met vluchtelingen. De plek ook van Moria, van de brand, van de mensonterende omstandigheden, de plek voor haar van zoveel persoonlijke verhalen van vluchtelingen.

Afsluiting

Samos.

Tot half november neemt ze de tijd om alles goed af te sluiten, terug te kijken en stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Vijf jaar geleden begon ze te werken in Moria op Lesbos, eerst voor een paar weken (tussendoor moest ze haar studie nog afronden), maar na Kerst 2017 kon ze met behulp van donaties langere tijd naar Lesbos.

Na een veelbewogen tijd (met tussendoor 2 maanden studiestage in Curaçao) kon ze in augustus 2019 verhuizen naar Lesbos. Ze maakte mee dat kamp Moria van 8.000 vluchtelingen uitgroeide tot een ‘stad’ van 20.000 mensen. Corona deed het kamp op slot en tot overmaat van ramp brandde het kamp begin september 2020 af. Duizenden mensen moesten op straat slapen, terwijl intussen een nieuw kamp werd ingericht.

In februari 2022 vertrok Debora naar een ander kamp op Samos, waar ze, evenals ze deed op Lesbos, mensen een luisterend oor bood.

Debora is zich inmiddels ook aan het oriënteren op huisvesting en een baan in Nederland.

Debora in het kamp op Samos.

Kijk op het blog van Debora: deboraopweg/berichten/