Ds Groot Karsijn verlaat Oosterland/Kerkwerve

OOSTERLAND – Ds H.G.W. (Edwin) Groot Karsijn uit Oosterland wordt de nieuwe predikant van de gereformeerde kerk in Herwijnen. Edwin Groot Karsijn (30) diende de protestantse gemeenten van Oosterland en Kerkwerve sinds eind 2016.

Ds Edwin Groot Karsijn

Edwin Groot Karsijn studeerde theologie in Leiden, waarna hij terecht kwam bij de afdeling arbeidsbemiddeling van de Protestantse Kerk. Daar maakte hij kennis met de mobiliteitspool, waardoor hij zijn start als predikant van twee dorpskerken in Zeeland kon maken.

Dat was ook zijn eerste kennismaking met de provincie en in Oosterland en Kerkwerve vond hij algauw zijn draai. Voor zijn aanstelling in de twee Schouwse dorpen werd een creatieve oplossing bedacht: hij werd in Kerkwerve bevestigd en deed intrede in Oosterland.

Groot Karsijn volgt in Herwijnen ds G. J. Mink op, die in april 2017 naar Sliedrecht vertrok.

De mobiliteitspool van de PKN biedt onder andere tijdelijke contracten aan voor vier jaar, zodat dominees kunnen groeien in het ambt. De pool is door de synode in het leven geroepen om het proponenten gemakkelijker te maken om als predikant te beginnen. De kosten voor een predikant liggen voor de gemeente ongeveer 10% lager en de tijdsduur is begrensd tot maximaal vijf jaar.

Lees hier het interview dat de vertrekkende dominee op 13 mei 2020 met de PZC had: Predikant Groot Karsijn diende twee Zeeuwse dorpskerken: ‘Blij met de ruimte die ik hier heb gekregen.

Lees ook het interview dat de Protestantse Kerk Nederland eind 2018 met Edwin Groot Karsijn had.