Excursie naar de sjoel in Brielle

door ds C. Doorneweerd*

BRIELLE – Gewoontegetrouw bezoeken we als Kerk & Israël-commissie in de zomer een synagoge in onze regio. Dit keer gingen we op vrijdag 21 juni 2019 naar Den Briel. Deze stad staat in ons collectieve geheugen gegrift vanwege de inname door de watergeuzen op 1 april 1572.

De sjoel in Brielle

Minder bekend is dat er sinds 1700 ook Joden in deze vestingstad woonden en daarmee het Joodse leven deel uitmaakte van de gemeenschap. Joodse feestdagen, specifiek Joodse beroepen, een begraafplaats en ook een synagoge. Deze synagoge is tot aan de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest bij de Joodse gemeenschap maar door de gruwelijke nazi-vervolging kwam er een einde aan het Joodse leven in deze stad en bleef er een lege synagoge over.

Na de WO II is deze synagoge verworden tot een pakhuis. Begin van deze eeuw is het gebouw echter gerestaureerd en op 11 september 2005 officieel in gebruik genomen als plaats van ontmoeting en cultuur en daarmee geworden tot een gebouw van licht en hoop.

In deze synagoge werden wij gastvrij ontvangen, kregen een rondleiding en tekst & uitleg middels een PowerPointpresentatie over hoe het Joodse leven in Den Briel is ontstaan. Al met al indrukwekkend!

Meer informatie over deze sjoel vindt u op:  www.desjoelbrielle.nl/

*Ds. C. Doorneweerd, Kerk & Israël commissie ‘Hoeksche Waard’

Tags:
,