Feestelijke start in vernieuwd kerkgebouw voor De Verbinding Spijkenisse

SPIJKENISSE – De Protestantse wijkgemeente De Verbinding in Spijkenisse neemt zaterdag 23 september haar geheel vernieuwde kerkgebouw in gebruik. Het bedehuis, dat De Verbinding gaat heten, is de voormalige kerk De Kern aan de Eikenlaan. De kerk werd in 1970 gebouwd door gereformeerden en hervormden samen. Zondag 24 september is de eerste viering in De Verbinding.

De Wijkgemeente De Verbinding kwam in mei 2019 tot stand door het samengaan van drie voormalige wijkgemeenten: De Dorsvloer, De Kern en de Ontmoetingskerk. Wijkgemeente De Brug is de andere wijkgemeente in Spijkenisse. Aan de totstandkoming van De Verbinding ging een lang proces vooraf. Samengaan van de verschillende wijkgemeenten en de financiële situatie waren aanleiding om twee kerkgebouwen te verkopen en het kerkgebouw De Kern te verbouwen tot De Verbinding. De naam De Verbinding is gekozen door de gemeenteleden. Zij mochten namen aandragen en velen vonden dat het bedehuis de naam van de wijkgemeente moest krijgen.

Afscheid en nieuw begin

In een bewogen dienst werd zondag 3 oktober 2021 afscheid genomen van De Dorsvloer. Vlak voor de verbouwing van De Kern-kerk werd aangepakt, werd daar op 5 december 2021 een laatste afscheidsdienst gehouden. Afgelopen zondag, 10 september 2023, vond de laatste gedenkwaardige dienst plaats in de Ontmoetingskerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Deze (voormalige gereformeerde) kerk was het voorlopige onderkomen voor de gefuseerde gemeenten gedurende de ingrijpende verbouwing van De Kern tot De Verbinding. In de afscheidsviering werd door ds Jaap Vlasbom en kerkelijk werker Gera van der Linden teruggeblikt en vooruitgekeken naar het nieuwe begin van de wijkgemeente. Evenals tijdens de afscheidsdiensten van De Dorsvloer en De Kern werden ook de liturgische voorwerpen van de Ontmoetingskerk uitgedragen. De bewaarde voorwerpen uit de drie voormalige wijkgemeentekerken krijgen een eigen plek in De Verbinding en worden zondag 24 september in de vernieuwde kerk binnengedragen. Hierdoor en door de verbouwing is het ook echt een nieuw kerkgebouw voor de gemeente geworden.

Oud wordt nieuw

Het kerkgebouw heeft veel verschillende elementen uit de drie voormalige wijkgemeenten: het houten kruis in de kerkzaal dat de Ontmoetingskerk ooit heeft gekregen van wijkgemeente De Brug, het doopvont en in de stilteruimte de glas-in-lood ramen uit De Dorsvloer die beide het lied van de vogel verbeelden, de antependia en bijzondere lampen uit De Kern die nu in de zalen hangen.

De houten kerkbanken uit de Ontmoetingskerk zijn gebruikt voor de lambrisering van de kerkzaal en het onderstel van de liturgische tafel. Die tafel is ontworpen en gemaakt door gemeenteleden. Er is heel wat gezaagd, geschuurd en gelakt door een grote groep gemeenteleden om dat allemaal mogelijk te maken. De voet van het doopvont zal ook van dat hout worden gemaakt.

Het orgel is afkomstig uit de Verlosserkerk in Bussum en werd onder leiding van orgelbouwer Van den Heuvel uit Dordrecht gedemonteerd en in De Verbinding weer opgebouwd.Hoewel nog niet alles af is, wilde de gemeente niet langer wachten met de ingebruikname van de vernieuwde kerk en werd de startzondag gekozen als nieuw begin en als begin van een nieuw seizoen.

Opening

Zaterdag 23 september wordt om 13.30 uur de vernieuwde kerk feestelijk geopend. (inloop vanaf 13.15 uur). Er is een officiële presentatie, het nieuwe orgel wordt ingewijd en er is een aantal sprekers. Dit eerste gedeelte is online te volgen.

Vanaf 14.30 uur is er gelegenheid om het gebouw te bekijken en elkaar informeel te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Vanaf 15.30 uur zijn ook de omwonenden welkom voor een kennismaking, want het is zaterdag ook Burendag.

Startdienst 24 september

De eerste eredienst om te vieren dat de gemeente een nieuw huis heeft, is zondag 24 september (10.00 uur). Voorgangers in deze startdienst zijn ds Jaap Vlasblom en Gera van der Linden. Het muziekteam en organist Peter de Rijke verlenen medewerking. Thema van deze eerste dienst in De Verbinding is: ‘Ga mee!’, wat aansluit op het jaarthema van de protestantse kerk. Aan het begin van de viering krijgen de liturgische voorwerpen een plek in de kerk en wordt het lied van De Verbinding (geschreven door twee gemeenteleden) gezongen, en er is een verhaal voor jong en ouder: ‘Een nieuw huis voor de duif’, speciaal voor deze gelegenheid geschreven door Gera van der Linden. Centraal in de viering staan Psalm 84 en Efeziërs 3:14 t/m 19.

Na de dienst is er een gezellig samenzijn, gevolgd door een gezamenlijke lunch. De dienst is te volgen via Kerkdienstgemist

Bekijk hieronder foto’s van de verbouwing van De Kern naar De Verbinding. (klik op de foto om te vergroten)