GVC oefende op schietincident

GOES – Voor het eerst in lange tijd heeft de GGD in Goes weer een fysieke training gehouden voor een opvang tijdens een grotere crisissituatie. Na de periode van beperkende coronamaatregelen werd dinsdag 29 november 2022 bij de Doopsgezinde Kerk aan de Westwal in Goes geoefend door 15 hulpverleners (professionals en vrijwilligers).

Opvang van getroffenen.

Ook GVC (de taskforce Geestelijke Verzorging bij Calamiteiten van de Raad van Kerken Zeeland) was met drie leden aanwezig. Samen met medewerkers van Emergis, Slachtofferhulp en maatschappelijk werk oefenden zij een mix van theorie en praktijk.

Er werd geoefend op een schietincident, waarbij op een zorgboerderij in de regio iemand meerdere (dodelijke) slachtoffers had gemaakt. Op de boerderij en in de omgeving ontstond daardoor grote onrust. Ongeveer twintig mensen vluchtten in paniek de weilanden in. De schutter kon na een korte klopjacht worden opgepakt. Een uur later zijn de doden geteld en de gewonden verzorgd in het ziekenhuis. Voor de betrokkenen bij het schietincident werd een opvanglocatie in het gemeentehuis geopend. Eén grote zaal voor de direct getroffenen en één zaal voor hen die de straat opgingen. De pers stond inmiddels voor de deur.

In de opvanglocatie worden de betrokkenen zo veel als mogelijk gerust gesteld.

De MPO’ers (Medewerkers Psychosociale Opvang) kregen als opdracht om de direct getroffenen in de zaal op te vangen. Deze slachtoffers waren vaak in paniek, men wilde terug naar de boerderij, maar die was gesloten voor onderzoek. Aan de MPO’ers de taak om mensen gerust te stellen en hun verhaal aan te horen. Hierbij is het heel belangrijk om te signaleren of er behoefte is aan directe sociaal psychische zorg of aan nazorg via de huisarts of GGD.

De situatie was zo realistisch als mogelijk gemaakt door de trainingsacteurs. De kerkruimte bleek uitstekend geschikt als opvanglocatie (‘veel beter dan een sporthal of iets dergelijks’, aldus een deelnemer). Met de deelnemers werden vervolgens de do’s en don’ts van eerste opvang besproken, zoals dat slecht nieuws in zo’n hectische situatie nooit door één persoon aan een direct betrokkene moet worden verteld. Ook praktische en organisatorische kwesties werden onder de loep genomen.

MPO’leden praten met de betrokkenen van het schietincident.

Hoewel de GVC hoopt dat dit soort incidenten niet (meer) voorkomen, is de organisatie steeds op zoek naar nieuwe MPO-leden. Ook wordt gezocht naar kerkgebouwen in de provincie die in voorkomende situaties als opvanglocatie dienst kunnen doen.