Muziek voor Pinksteren: composities om te koesteren

Er bestaan veel muzikale interpretaties van Veni Creator Spiritus, de pinksterhymne bij uitstek. ‘Pinkstermuziek’ om van te genieten. We hebben er een paar voor u opgezocht.

Het dozijn van Bach

Van Johann Sebastian Bach kozen we Also hat Gott die Welt geliebt, de eerste van een dozijn aan Pinksteren gelinkt cantates. Hij schreef ze als 29-jarige in Weimar. Bach zou deze cantate ook tijdens zijn hoogdagen in Leipzig nog verscheidene keren uitvoeren. De springerige sopraanaria Mein gläubiges Herze wordt ook apart uitgevoerd, zoals hieronder door de toen 13-jarige Noorse jongenssopraan Aksel Rykkvin.

Met hart en ziel Pinksterviering

De prachtige muziek van Bach klinkt ook in moderne Pinkstervieringen nog steeds. In 2019 werd door zeven protestantse kerken uit alle delen van Nederland samen met zanger Stef Bos en rapper Brainpower een unieke Pinksterviering opgenomen in Bolsward. De viering stond in het teken van het verlangen elkaar te verstaan en te begrijpen. De muzikale begeleiding van de samenzang was in handen van Frank van Essen en combo.

Vingeroefening van de 12-jarige Mozart

Voor de wijding van een kapel in Wenen schreef de 12-jarige Wolfgang Amadeus Mozart het motet Veni Sancte Spiritus, dat wordt besloten met een gul Alleluia. Een vingeroefening voor onder meer de Waisenhausmesse, waarin Mozarts eigen stem helder en vastberaden doorklinkt.

Berlioz in het klein

Eén van de laatste werken uit de immer bruisende koker van Hector Berlioz (1803-1869), een intiem werkje voor vrouwenkoor: Veni Creator Spiritus.

Arvo Pärt

Arvo Pärt liet de geest er in de titel uit: Veni Creator. In 2006 geschreven voor koor en orgel, later bewerkt voor koor en strijkorkest.

Ross Edwards

De Australische componist Ross Edwards (°1943) laat zich ook inspireren door muziek van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Veni Creator Spiritus is een strijk-octet in twee delen.


Wees Welkom Geest van God

In de Opwekkingstraditie is er het prachtige lied Wees Welkom Geest van God van de Stichting Opwekking. De tekst is van Freek van der Brugge en Matthijn Buwalda, de muziek is van Freek van der Brugge op een arrangement van Bart Visser. Soliste is Gezina van den Bos.

Tags: