PG Heinkenszand zet organist Ab Faase in het zonnetje

HEINKENSZAND – Voor veel kerkgangers is de muzikale orgelbegeleiding tijdens de dienst vanzelfsprekend. Maar een kerkorgel bespelen en de gemeentezang begeleiden doe je niet zomaar even, het is een vak, een ambacht. Dat vond de Protestantse gemeente Heinkenszand ook, en daarom werd op zondag 26 februari organist Ab Faase in het zonnetje gezet. Hij is al ruim veertig jaar als organist verbonden aan de gemeente en ontving bij de gelegenheid een oorkonde en het draaginsigne in goud met briljant. Voor zijn vrouw Marlies was er een boeket bloemen.

Ab Faase bespeelde op 31 januari 1982 voor het eerst het orgel van de Dorpskerk in Heinkenszand. Zijn twee voorgangers, de dames Meijaard-Almekinders en Op ’t Hof-Blok hadden eind 1981 bij de toenmalige kerkenraad gemeld dat zij per 1 januari 1982 zouden stoppen als organisten van de toen nog Nederlandse hervormde kerk in Heinkenszand. In de notulen van de kerkenraad van januari 1982 valt te lezen dat er een gesprek is geweest met toekomstig organist Ab Faase uit Goes. Begonnen op 14-jarige leeftijd als kerkorganist in Wemeldinge, had hij toen inmiddels zes jaar ervaring opgedaan. Sindsdien bespeelt Faase het orgel in de Dorpskerk van Heinkenszand.

Zondag 26 februari werd het echtpaar Faase toegesproken door kerkenraadsvoorzitter Ko van de Berge. Hij memoreerde dat Ab Faase een echte vakman is en ook samen met de bekende organiste Marie-Claire Alain orgel speelde. Ook mocht hij zijn muzikale talenten laten horen op het orgel van de St Paul’s Cathedral in London.

Ko van de Berge bedankte namens de gemeente Ab voor alle tijd, energie en inzet als organist van de gemeente. ,,We hebben ervan genoten en we hopen dat je het orgelspelen nog lang met veel plezier mag blijven doen!’’

foto’s PG Heinkenszand