Pinksterlied: Vlammen zijn er vele, één is het licht

VLISSINGEN – In de slotaflevering van Geloof in Zeeland (31 mei 2020) ging ds Arie van der Maas in zijn overweging in op het lied Vlammen zijn er vele, één is het licht. Het is een vertaling van het lied Lågorna är många van de Zweed Anders Frostenson (1906-2006) uit de wereld-oecumene, dat ook in het nieuwe liedboek voor de Protestantse kerk staat (Lied 970 in liedboek Zingen en bidden in huis en kerk 2013). De melodie werd geschreven door Olle Widestrand, Coen Wessel vertaalde de tekst in het Nederlands.

Frostenson werd geïnspireerd door een gedachte van de oude kerkvader Cyprianus uit Carthago, dat de eenheid van de kerk, ondanks haar verscheidenheid, is te vergelijken met de vele zonnestralen terwijl er toch één zon is.

Bijbel

Hij bracht in het lied verschillende bijbelgegevens samen. In Romeinen 12 wordt de kerk vergeleken met een lichaam dat veel lichaamsdelen heeft: de eenheid en verscheidenheid in de kerk. In het lied worden ook de vele ranken aan de ene wijnstok bezongen (Johannes 15) en de vele gaven en de ene Geest (1 Korintiërs 12).

De definitieve versie werd in 1986 gepubliceerd in het Zweedse liedboek Den svenska psalmboken. Het lied verspreidde zich over de wereld, nadat het in 1983 tijdens de Assemblee (de zevenjaarlijkse algemene vergadering van de Wereldraad van Kerken) in Vancouver met veel succes en enthousiasme was gezongen. Het lied, dat verschillende malen bewerkt en vaak vertaald is, is inmiddels internationaal bekend en geliefd. ‘Vlammen zijn er vele, één is het licht, licht van Jezus Christus, vlammen zijn er vele, één is het licht, wij zijn één in Christus.’

Op Pinksterzondag klonk het in de onlineviering van Geloof in Zeeland vanuit de Willibrordusbasiliek in Hulst, uitgevoerd door Fieneke Vink en Gerard Sturm (zang), pianiste Annemarie Koppelaar (www.annemariekoppelaar.nl) en violiste Annette Jumelet. Verschillende leden van dit gelegenheidskwartet werkten eerder ook al individueel mee aan afleveringen van Geloof in Zeeland. Klaas van de Ketterij van Origin Media Ventures uit Middelburg maakte met Margo Nije de opname voor Omroep Zeeland TV.