Regenboogweek in De Open Hof Oud-Beijerland

OUD-BEIJERLAND – Jaarlijks wordt op 11 oktober Coming Out Day gevierd. De Open Hof in Oud-Beijerland heeft daarom een speciaal programma opgezet rondom deze dag, waarmee een week lang op allerlei manier aandacht is voor de kleurrijkheid van de LHBTI-gemeenschap. De regenboogvlag wappert de hele week bij de Open Hof.

Programma

Biblejournaling rondom het thema Paradijsvogels

Woensdag 11 oktober, 20.00 uur: De Huiskamer

Bible journalen is een creatieve manier van bijbel ‘lezen’ door middel van schrijven, tekenen, schilderen, handletteren en plakken in je bijbel. Door een tekst creatief vorm te geven verwerk je de woorden op een andere manier dan wanneer je de tekst alleen leest. Veel bible journalers hebben ontdekt hoe verrijkend het kan zijn om bijbelteksten te verbeelden.

Bible journalen doe je om tijd met het woord van God door te brengen. Het gaat niet om een perfect plaatje. Het geeft niets als letters wat bibberig zijn, en tekeningen rommelig. Bovendien zijn er genoeg producten om je er een handje bij te helpen, zoals sjablonen, stencils en stempels.

Bible journalen is een mooie manier om bijbelteksten te beleven en ze op te slaan in je hoofd, maar ook door ze letterlijk te bewaren in je bijbel of werkboekje.

Is dat nou nodig?

Donderdag 12 oktober, 20.00 uur: De Huiskamer

Ds Wiebe Elhorst

Ds Wielie Elhorst – predikant met een bijzondere opdracht voor mensen van de LHBTI-gemeenteschap en hun naasten – houdt een inleiding met als titel ‘Is dat nou nodig?[

Is dat nou wel nodig die vlag? Zijn we niet allemaal gelijk in de ogen van God? Is dat nou wel nodig dat een kerkelijke gemeente zoveel aandacht besteed aan lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse, non-binaire en queer mensen? Is dat nou wel nodig, dat uitbundige van de Pride feesten?

Ds Wielie Elhorst gaat met de aanwezigen op zoek naar mogelijke antwoorden op die vraag. Ds. Wielie Elhorst: ‘Toen ik dertien jaar was, in 1982, zag ik in een lang en kritisch artikel over mijn toenmalige kerk, het Leger des Heils, voor het eerst het woord ‘homoseksualiteit’ zwart op wit. De identificatie was geen prettige, want wat ik erover las, stemde mij niet vrolijk. Ik ontdekte echter dat dat woord ook op mij van toepassing was. Ik was er op den duur blij mee, omdat ik woorden kon geven aan wat ik voelde. Met hulp van dat woord kon ik zeggen wie ik was. Dankzij wat nu de LHBTQIA-beweging heet, kwamen daar later nog heel wat woorden en praktijken bij: van een boekje over flikkertheologie tot de Canal Parade en van de praatgroep van het COC tot de Pride Kerkdienst. Wat een geluk dat het er allemaal was en is.’’

Filmavond met ‘Love Simon’

Vrijdag 13 oktober, 19.30 uur: De Huiskamer. Toegang: € 5,– incl. consumptie. Er is een QR code aanwezig.

Love, Simon is een Amerikaanse romantische filmkomedie uit 2018. Iedereen verdient een geweldig liefdesverhaal. Maar voor de 17-jarige Simon Spier is het een beetje ingewikkelder. De film volgt Simon Spier, een homoseksuele nog niet uit de kast gekomen tiener die gedwongen wordt om een balans te vinden tussen zijn vrienden, zijn familie en de afperser die dreigt hem te onthullen voor zijn hele school, terwijl hij tegelijkertijd probeert de identiteit te ontdekken van de anonieme klasgenoot waar hij verliefd op is geworden via het internet.

Tafeltijd

Zaterdag 14 oktober, 18.00 uur: De Huiskamer. (inloop vanaf 17.30 uur)

Iedereen is van harte welkom bij Tafeltijd in de Open Hof. TafelTijd is een initiatief van Wijdekerk, een organisatie die zich inzet voor gelovige LHBTI+’ers. om door het land heen met LHBTI+’ers en betrokkenen samen kerk te zijn. Met elkaar aan tafel, waar een kaars wordt aangestoken,  brood en wijn wordt gedeeld en intussen met elkaar in gesprek over zingeving en geloof. Thema van de avond is ‘Vrijheid’. Waar wil jij vrij van zijn, geeft geloof je vrijheid, waar wil je vrij voor zijn? Daarbij wordt Romeinen 14: 13-18 gelezen. Met elkaar wordt het gesprek aangegaan over hoe jij denkt dat anderen je zien en hoe jij wilt gezien worden. Het gaat niet om elkaar te overtuigen, maar te inspireren, steunen, bemoedigen en aanvaarden in de liefde van Jezus Christus.

Het is de bedoeling dat iedereen zelf iets te eten meebrengt om te delen met de anderen. Aanmelden (handig voor de organisatie, maar niet verplicht) via tafeltijddeopenhof@gmail.com

(de volgende Tafeltijd is op zaterdag 9 december)

Regenboogviering met als thema ‘Paradijsvogels’

Zondag 15 oktober, 10.00 uur: Open Hof

De mus en de zwaluw zijn thuis bij God. Maar ook vreemde vogels, de snoeshaan, de kleurrijke pauw en de grijze duif mogen zich bij Hem welkom weten. Dit wordt zondag 15 oktober gevierd met een Regenboogviering in de Open Hof, waarbij mensen van de LHBTI-gemeenschap en hun naasten van harte zijn uitgenodigd.